Sănătate

La Cluj este nevoie URGENTĂ de sânge! Donatorii sunt chemați să facă o faptă bună

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca lansează, în această perioadă dificilă, un apel la solidaritate adresat tuturor clujenilor care pot dona sânge.

La Cluj este nevoie URGENTĂ de sânge! Clujenii sunt chemați să facă o faptă bună La Cluj este nevoie URGENTĂ de sânge! Clujenii sunt chemați să facă o faptă bună

Apelul a fost făcut în decursul zilei de miercuri pe rețelele de socializare, cu toate că de la instaurarea stării de urgență , foarte mulți clujeni s-au prezentat să doneze sânge. Reprezentanții centrului de transfuzie spun că este nevoie în special de grupele A- și 0-

„Facem un apel către clujeni cu îndemnul să se prezinte la noi la centru și să doneze sânge.
Nevoia de sânge e mare în această perioadă și avem probleme în a asigura necesarul pentru următoarele grupe: A- și 0-”, a transmis Centrul Regional de Transfuzie Sanguinî din Cluj-Napoca.


Clujenii donează sânge

În plină pandemie, clujenii nu au uitat de restul bolnavilor care depind de sângele pe care ei îl donează. Din acest motiv, în luna martie, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca au fost cozi dis de dimineață.

Ce se întâmplă dacă un donator de sânge este infectat cu coronavirus?

Mulți clujeni însă au început să își facă griji când au observat că donatorii nu sunt testați pentru coronavirus. Autoritățile județele spun că nu există probleme, fiindcă virusul nu se transmite prin sânge.


„Nu există studii clinice sau dovezi științifice care să ateste că se poate transmite prin sânge. Acesta este răspunsul specialiștilor”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

COVID-19 are o perioadă de incubație între 5 și 14 zile. Virusul se poate transmite de la persoană la persoană prin contact apropriat, distanța fiind una de 1,8 metri, prin picături din tractul respirator eliminate atunci când o persoană strănută sau tuşeşte.


Însă, sunt și alte moduri prin care COVID-19 poate fi transmis, fie prin atingerea unor suprafețe contaminate, iar apoi atingerea feței, ochilor, a nasului sau a gurii. Este posibilă și transmiterea de la persoane care nu prezintă simptome (asimptomatice), dar și contactul cu persoane care prezintă simptome de infecții respiratorii – care strănută sau tuşesc.

Așadar, clujenii pot să meargă în continuare liniștiți să doneze sânge.


Donarea este considerată o urgență

Deplasarea la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, pentru donare de sânge, este considerată o urgență și trebuie să fie menționată ca atare în declarația pe proprie răspundere, în care trebuie să fie precizat și traseul deplasării, respectiv adresa de domiciliu a donatorului și adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj (str. Nicolae Bălcescu nr. 18, Cluj-Napoca).

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a putea dona sânge?

Oricine poate dona sânge, dar cu îndeplinirea anumitor condiţii: donatorii trebuie să aibă la ei actul de identitate; să mănânce dimineață un mic dejun ușor fără grăsimi; vârsta 18-60 ani; stare generală de sănătate bună; greutate corespunzătoare femei>55kg, bărbați>60kg; să nu fi avut hepatită, TBC sau alte boli infecțioase; să nu fie alergic; să nu fie răcit; să nu fie sub tratament medicamentos; să nu aibă tensiune arterială >180/100 mmHg; să nu fie în perioada menstruației; să nu fie sub tratament anticoncepțional; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale sau dentare; să fie odihnit; să nu fie după tură de noapte la serviciu; să nu fi consumat alcool în ultimele 72 ore; să nu fi mâncat grăsimi în ultimele 24 ore; să nu fie în pensie de boală (indiferent de diagnostic); să nu te fi vaccinat în ultimele 2 săptămâni; să nu-și fi făcut tatuaje în ultimele 6 luni.


Facilităţile donatorului de sânge: primeşte 7 bonuri de masă cu care va putea face cumpărături în orice magazin care acceptă bonuri de masă. Următoarele analize de sânge sunt gratuite: Hepatită B şi C, HIV (SIDA), sifilis, leucemie, hemoglobină şi primeşte o adeverinţă pentru reducere de 50% pentru transportul în comun (RATUC) pentru 1 lună şi o zi liberă.

Potrivit datelor, doar 2% din populația României donează sânge, deși este estimat că aproximativ 60% din populația țării va avea nevoie, la un moment dat, de minim o transfuzie de sânge.

abonare newsletter