Sănătate

Ce ne omoară mai repede în spitalele din România, coronavirusul oare? Unde există 90% riscul „să iei ceva”?

Murim „mai des și mai sigur” de infecțiile asociate actului medical decât de coronavirus, este de părere deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.

ce-ne-omoara-mai-repede-in-spitalele-din-romania-coronavirusul-oare-unde-exista-90-riscul-sa-iei-ceva ce-ne-omoara-mai-repede-in-spitalele-din-romania-coronavirusul-oare-unde-exista-90-riscul-sa-iei-ceva

Stafilococul Auriu, Pioceanicul sau COVID-19? Ce ne omoară mai repede în spitalele din țară? Cu toate că noul coronavirus este periculos și extrem de contagios, infecțiile nosocomiale sunt marea primejdie pentru sănătatea românilor, susține parlamentarul clujean Emanuel Ungureanu, care afirmă că rata mortalității crește considerabil odată cu pătrunderea noastră în spitale.

„Trebuie să ne împingem parlamentarii să construiască spitale de la zero!”

„În momentul în care am pus un picior în spital, riscul de a fi infectați este major. Noi oricum nu raportăm. Neraportând, nu combatem suficient de bine. La Cluj, nu avem un laborator care să testeze biocidele care ar trebuie să omoare aceste bacterii multirezistente, măcar de pe suprafețele vizibile din zona ATI (Anestezie și Terapie Intensivă)”, a declarat Ungureanu, într-un interviu online.


„Clujul medical este predispus, neavând spitale cu circuite funcționale pentru aceste infecții. (...) Dacă trebuie să se întâmple ceva după pandemie, este să ne dorim noi, comunitatea, să împingem politicienii locali, județeni, centrali, să construiască spitale de la zero. Dar, trebuie să existe constanță. Vechea clasă politică se baza pe uitare. Trebuie să ținem minte ce promit și ce fac politicienii noștri”, este de părere parlamentarul clujean.

Cazul ciudat al unui bărbat decedat la Cluj. Nu a murit nici de COVID-19, nici de infecții, deși avea ambele?

Vicepreședinte în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Ungureanu spune că majoritatea deceselor vin de la Terapie Intensivă, unde riscul de a te contamina cu o bacterie multirezistentă este de 90% – „aproape sigur iei ceva”. Acesta a pomenit de cazul nefericit al unui bărbat de doar 52 de ani, internat cu pancreatită la Clinica Medicală 3 și decedat ulterior la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.


„În fișa de diagnostic apare ca având și COVID, pe lângă celelalte afecțiuni care au fost datorate infecțiilor nosocomiale. Bietul om a murit, iar familia era contrariată că nu îl găsea pe lista COVID. (...) Nici la această oră acel pacient nu a fost declarat COVID și nici ca având infecții nosocomiale, vorbim de subraportare în ambele cazuri”, potrivit deputatului USR.

Emanuel Ungureanu afirmă că este o problemă majoră că „mințim”, nu declarăm toate infecțiile asociate actului medical. „Se moare mult mai des de infecții asociate actului medical decât de COVID-19”, spune parlamentarul, asta deși numărul cazurilor de infecții nosocomiale a scăzut. Motivul? „Spitalele sunt goale, oamenii au murit acasă!”, afirmă deputatul.


CITEȘTE ȘI:

Acuzații aspre: „Noi facem maxim 7.000 de testări COVID-19 și vorbim despre unguri?!”

PROTEST de Ziua Femeii, la Ginecologie. „Un oraș bogat cum este Clujul poate să facă o maternitate de la zero ACUM!”


 

abonare newsletter