Sănătate
Aspirina, testată ca posibil medicament pentru COVID19 într-un studiu clinic realizat în Marea Britanie
Aspirina va fi evaluată ca posibil tratament pentru COVID-19 în unul dintre cele mai mari studii clinice din Marea Britanie.
Aspirina, testată ca posibil medicament pentru COVID19 într-un studiu clinic realizat în Marea Britanie
Oamenii de ştiinţă din spatele studiului clinic Recovery, care analizează o gamă de potenţiale tratamente pentru COVID-19, au declarat că vor include în teste aspirina, utilizată în mod obişnuit pentru proprietatea de a subţia sângele.
„Există o justificare clară pentru a crede că aceasta (aspirina) ar putea fi benefică, şi este sigură, ieftină şi disponibilă pe scară largă”, a declarat Peter Horby, cercetător din cadrul studiului clinic.
Aspirina ar putea opri formarea cheagurilor de sânge la pacienții COVID
Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus prezintă un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge din cauza trombocitelor (plachete sangvine) hiper-reactive, celule cu rol important în coagularea sângelui şi oprirea sângerării. Aspirina este un agent antiplachetar şi poate reduce riscul de formare a cheagurilor, se arată vineri pe site-ul studiului clinic Recovery.
Cel puţin 2.000 de pacienţi urmează să primească în mod aleatoriu 150 de miligrame de aspirină zilnic, împreună cu tratamentul obişnuit. Datele obţinute de la aceşti pacienţi vor fi comparate cu cele rezultate de la cel puţin alţi 2.000 de subiecţi care vor primi tratamentul standard pentru COVID-19, potrivit site-ului.
Conform constatărilor anterioare, doze zilnice mici de aspirină reduc riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancer.
Datorită proprietăţii de a subţia sângele, aspirina creşte riscul de sângerare internă, iar o doză prea mare administrată de-a lungul unei perioade extinse de timp a fost asociată cu afectarea rinichilor, notează Reuters.
Studiul clinic Recovery a fost primul care a demonstrat că dexametazona, un steroid care este de asemenea ieftin şi disponibil pe scară largă, ar putea salva viaţa unor persoane grav bolnave cu COVID-19. De asemenea, a demonstrat că hidroxiclorochina, un medicament antimalaric, promovată la un moment dat de preşedintele Trump, nu a prezentat niciun efect benefic pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.
CITEȘTE ȘI
Euthyrox revine în farmacii! Care este noul preț al medicamentului?