Sănătate

Ambulanța Cluj este SUPRAAGLOMERATĂ. Director: „Ideală ar fi o suplimentare de personal”

Nu doar spitalele, ci și Serviciul de Ambulanță Cluj este supraaglomerat. Intervențiile legate de COVID19 merg în paralel cu accidentele și celelalte urgențe.

Ambulanța Cluj este SUPRAAGLOMERATĂ. Director: „Ideală ar fi o suplimentare de personal” Ambulanța Cluj este SUPRAAGLOMERATĂ. Director: „Ideală ar fi o suplimentare de personal”

 

 


Directorul Serviciului de Ambulanță Cluj, dr. Horia Simu, a dezvăluit dificultățile pe care le întâmpină serviciul în această perioadă în care solicitările multiple legate de COVID-19 se adaugă urgențelor la care răspunde Ambulanța în mod obișnuit.

 


Instituția este supraaglomerată „atât de apeluri, cât și de solicitări de recoltări, consultații, și, să nu uităm, rămân și celelalte urgențe. Accidentul vascular rămâne la fel, accidentul de circulație rămâne la fel, cu sau fără COVID”, a spus Horia Simu la EBS Radio.

„Personal nu va fi niciodată suficient față de numărul de cereri în momentul de față, dar nu va fi suficient nici în spital, nici în alte unități sanitare. Ideală ar fi o suplimentare de personal, dar o suplimentare de personal înseamnă să ai și mașini mai multe...”, a adăugat medicul clujean.


Primele cazuri de infectare COVID19 la Ambulanța Cluj

Problemele de personal sunt cu atât mai acute cu cât luna trecută au apărut și primele cazuri de COVID-19 în rândul angajaților Ambulanței Cluj, mai spune directorul instituției.

„Există personal care e în perioada celor două săptămâni, există personal care a trecut prin boală, există personal în izolare. Din fericire, și să rămână așa, nu am fost cazuri grave, cum se întâmplă în județele din jur,” spune Horia Simu.


Directorul Ambulanței Cluj a reamintit clujenilor că în cazul unor simptome de COVID-19, recomandarea este izolarea imediată și contactarea medicului de familie, abia următorul pas fiind apelarea Ambulanței. Aceasta rămâne prioritară însă pentru orice urgență.

„Știi când îmbraci costumul, dar nu știi când îl dai jos” 

Salvatorii de pe ambulanță reprezintă soldați esențiali (sau chiar vitali) în războiul împotriva COVID-19. Ei nu pot fi înlocuiți de pe o zi pe alta, având 3-4 de ani de pregătire continuă în spate. Meseria le aduce un risc enorm, atât de infectare, cât și de îmbolnăvire din cauza stresului și a oboselii.


Totuși, aceștia „nu au dreptul să se îmbolnăvească”, fără de ei situația agravându-se în mod colosal.

„Au fost zile în care am avut colegi izolați sau diagnosticați cu COVID-19 și au venit cei care se aflau în repaus să-i înlocuiască, deoarece pe noi nu ne poate înlocui NIMENI. Nu există «trupe de rezervă» datorită pregătirii complexe pe care o avem și care se dobândește în timp (...) Sții când te îmbraci în costum, dar nu știi când îl dai jos... este foarte incomod, îți dă senzația de claustrofobie, te deshidratezi și nu poți să bei lichide, apărând senzația de leșin. Dezinfectanții pe care-i folosim sun foarte puternici producând o iritație în plus ochilor, mucoasei nazale etc.”, susține președintele Sindicatului Ambulanța Cluj.

Intervenția cu un pacient cu COVID-19 aduce un stres enorm pentru asistenții care oferă servicii medicale de urgență. De multe ori, după informațiile primite de la pacienți, aceștia nu au fost echipați în mod corespunzător, exunându-se în fața virusului. 

Situație critică la Timișoara. Microbuze STP pentru transportul pacienților

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că ambulanţele abia mai fac faţă pentru transportul pacienţilor cu COVID-19, iar Primăria va pregăti microbuze de la Societatea de Transport Public pe care le va pune la dispoziţia Serviciului Judeţean de Ambulanţă Timiş, relatează News.ro.

„Suntem într-o situaţie în care ambulanţele abia mai reuşesc să facă faţă. Încercăm să găsim maşini de la societăţile comericale din subordinea Primăriei să le punem la dispoziţia SAJ pentru recoltarea de probe la domiciliu, ca să nu trebuiască să folosim ambulanţe. Pregătim microbuze de la STPT (Societatea de Transport Public Timişoara – n.r.), pe care să le folosim, dacă ambulanţele nu vor mai face faţă să aducă pacienţii la Babeş (Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara – n.r.) pentru recoltarea probelor. Avem pregătite microbuzele de la Societatea de Transport”, a precizat primarul Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI

Situație CRITICĂ în spitalele din Cluj. Câte locuri mai sunt libere la ATI?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter