Sănătate

În județele din România mor mai mulți bolnavi COVID19 decât în alte țări. „În Alba se moare ca-n Italia.” Care e situația la Cluj?

În unele județe din România mor mai mulți oameni infectați cu COVID-19 decât în alte state europene. La Alba, rata mortalității e comparată cu cea din Italia, dar care e situația pe Cluj?

 

 


În județe precum Hunedoara, Argeș, Brașov, Bistrița, Arad, Caraș-Severin și Brăila, ratele de mortalitate din cauza infecției COVID-19 este mai mare decât în Italia sau Germania, conform Digi24.

 


Mortalitatea este atât de mare din cauza faptului că în acele județe nu se testează suficient de mult. Un alt motiv este faptul că majoritatea noilor cazuri de COVID-19 sunt grave și aflate în spital, spune un biostatistician, Valentin Pârvu, pentru aceeași sursă.

„A trebuit cel puțin două zile să caut în presa locală, în comunicate de la prefecturi, ca să văd pur și simplu câte decese au fost în fiecare județ. Anumite județe le dau zilnic și sunt ușor de găsit aceste date, sunt unele județe, Botoșani, Dolj, Giurgiu, Neamț, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman în care nu am găsit nici măcar din ultimele săptămâni. În alte județe am găsit în anumite locuri, dar sunt date periodic. Nu avem date despre cât se testează în fiecare loc”, declară Valentin Pârvu.


Care e situația la Cluj?

Pârvu a mai susținut că la Cluj, dar și la Ilfov, incidențele sunt mari fiindcă se testează mai mult. „Asta se poate vedea din pozitivare.”

„Aceste decese care le vedem, se raportează la cazurile de acum 2-5 săptămâni. Cazurile au mai crescut în Ilfov. Am impresia că în zone cum sunt Ilfov și Cluj procentul de testare pozitiv este mult mai mic. Adică avem de genul 10% din teste pozitive”, declară expertul.


În Alba se moare ca în Italia. În Hunedoara s-a murit mai mult decât în orice țară din Europa

În județul Alba, situația nu este deloc roz. Ba chiar devine mai gravă cu trecerea timpului:

„Și în Alba se moare ca în Italia, dar din păcate se pare că s-au decis că nu mai este nevoie de măsuri suplimentare.”


În alte județe, rata de infectare este foarte mică, dar mortalitatea mare. Acolo nu se testează suficient de mult.

„Dar nu se raportează testele făcute pe județe. Dacă ne uităm la un județ ca Hunedoara, în ultimele două săptămâni s-a murit mai mult decât în orice țară din Europa, dar incidența nu este așa mare ca în alte județe din România. De ce? Acolo cel mai probabil nu se testează foarte mult. Atunci găsim doar cazurile grave, care vin la spital.

Sincer eu sunt mai îngrijorat de aceste județe, care sunt în afara marilor centre universitare: Hunedoara, Argeș, Brașov, Bistrița, Arad, Caraș-Severin, Brăila. Toate aceste județe nu au neapărat o incidență foarte mare, însă observăm o mortalitate mare, adică pur și simplu avem multe decese, mult mai multe decât ar trebui, dacă ne uităm doar la incidență. Aceste județe Brașov, Caraș, Brăila ridică semne de întrebare și această incidență care se raportează nu este încă în scădere”, declară Valentin Pârvu la Digi24.

În Sibiu, Argeș și Prahova au fost zile în care peste 50-60% rata de pozitivare. Atunci se aflau doar cazurile simptomatice și grave din spitale. „Altceva nu aveau cum să găsească.”

România ocupă locul 19 din 31 pe Europa

În București cu toate că nu se raportează zilnic câte decese există din cauza COVID-19, testele și pozitivarea lor sunt anunțate în fiecare zi.

Expertul spune că dacă sunt găsite cât mai multe cazuri, ca în cazul Capitalei și de multe ori a Clujului, asta înseamnă că sunt mult mai puțin grave fiindcă s-a ajuns repede la bolnavii în cauză.

România a ajuns la o rată de infectare cu COVID-19 de 11,5 cazuri la mia de locuitori, despre care spune Valentin Pârvu că nu e rău. În Europa ocupăm locul 19 din 31 de țări.

CITEȘTE ȘI:

Dezvăluri halucinante. Un mort de COVID-19, jefuit în spital:„S-au gândit că îl îngropăm și nu observăm că i-au dispărut banii”

 

Nouă decese într-o săptămână, la Cluj, din cauza COVID19. Abrudean: „Suntem în mod nedrept în prima linie”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter