Sănătate

Emil Boc, despre situația Covid: „Trendul e crescător, dar nu ne permitem lockdown. Ar fi un dezastru”

Situația cazurilor de COVID-19 în Cluj și în țară este din ce în ce mai gravă. Deși trendul este unul crescător, Emil Boc a mărturisit că economia nu își mai permite un lockdown și este sceptic că acest lucru se va mai repeta.

 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, a vorbit la o emisiune radio despre creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19 și intrarea într-un nou val al pandemiei. 


 

Edilul a spus că, potrivit prognozelor specialiștilor, cazurile de COVID-19 vor continua să crească în luna septembrie, trendul fiind unul crescător.


Pe la finalul lunii septembrie ne-am putea aștepta la un număr de cazuri de 1.600-1.900. Creșterea a fost provocată de răspândirea mutației Delta a coronavirusului:

„Trendul este cel pe care l-am spus pe baza prognozelor de acum o săptămână sau două. Va fi un trend crescător în luna septembrie, ce va ajunge la 1.600-1.900 de cazuri, undeva spre sfârșitul lunii, în scenariul cel mai pesimist, spun ei. Scenariul mai optimist este să fie mai puține cazuri. Ce veste bună avem este că nu avem presiune majoră pe terapie intensivă. Adică nu sunt încă cazuri extrem de grave și avem capacitatea de a face față la terapie intensivă, dar din cauza răspândirii rapide a acestei variante Delta, numărul de cazuri va fi și este în creștere, mergând în această direcție”, a spus Boc. 


Boc: „E etapa în care se încheie concediile”

Un alt motiv relevant în ceea ce privește creșterea numărului de infectări cu coronavirus este încheierea perioadei de vară și a concediilor, în care oamenii au dat uitării pandemia.

Emil Boc consideră că este foarte important ca secția de terapie intensivă să nu fie pusă sub presiune și românii să se vaccineze în continuare, pentru a putea evita un dezastru. 


El consideră că economia nu ar mai putea rezista unui nou lockdown:

„Ce se întâmplă acum este că e etapa în care se încheie concediile, se încheie perioada de vară și în fiecare țară se pare că acest trend este crescător. Aici două elemente sunt necesare: să nu avem presiune pe terapie intensivă în spitale și să ne vaccinăm cât mai mulți. Dacă acest lucru se realizează, viața merge mai departe. Nu trebuie să se oprească viața, fraților, pentru că noi nu mai putem să ne permitem vreodată un lockdown, să închidem. Eu sper și cred că nu vom mai avea închideri ale economiei, lockdown-uri, după cum se numesc ele. Că vom avea unele măsuri graduale, posibil, dar niciodată, cred eu, în perioada care va urma nu vom mai avea închideri ale economiei pentru că asta ar însemna un dezastru și trimiterea întregii planete într-o altă logică. De aceea, încă o dată, apelul meu este spre vaccinare, Primăria susține și menține toate centrele de vaccinare. Repet, tocmai pentru a oferi în continuare clujenilor alternative cât mai variate, gratuite, la orice oră, pentru a se vaccina”, a spus Boc.


Boc a pus accentul și pe educație, sector care a avut mult de suferit din cauza pandemiei. El susține măsurile luate de Guvern, precum ca școlile să treacă în online doar când incidența ajunge la 6 cazuri la 1.000 de locuitori.

„Pe de altă parte, viața trebuie să-și urmeze cursul. Nu o putem opri. Școala începe în condiții normale. Ați văzut că și acolo s-a ridicat gradul în care se trece în online, de la 3 cazuri de COVID-19 la mie, la 6 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. Acum suntem undeva la 0,6 în municipiu, sperăm că nu vom ajunge niciodată să punem în discuție închiderea școlii. Există și măsuri minimale care se cer de către specialiști (de exemplu masca) și e răul cel mai mic pe care îl putem avea în vedere”, a adăugat edilul.

Vaccinarea la domiciliu, o decizie importantă

Emil Boc consideră că asigurarea vaccinării la domiciliu și în ambulatoriile de specialitate este o decizie importantă luată de Guvern, care va schimba cursul lucrurilor și va permite persoanelor defavorizate, bolnave sau în vârstă să se vaccineze, chiar de la ei de acasă:

„Ieri, Guvernul a mai luat o decizie importantă, anume să asigure vaccinarea la domiciliu și în ambulatoriul de specialitate pentru imunizarea cât mai multor români prin medicii de familie. Structurează astfel cadru legal pentru a crește numărul românilor imunnizați împotriva COVID-19. Vaccinarea la domiciliu vizează, în special, protecția persoanelor vârstnice, nedeplasabile. Pentru vaccinarea la domiciliu tariful este de 60 de lei pentru inoculare, de la 40 de lei, cât era la cabinet și cred că este menită să acopere cheltuielile de deplasare a medicilor la domiciliul persoanei. Mă bucur că această măsură vine să mai încurajeze vaccinarea, printr-un element suplimentar pentru că nu avem altă cale de a ne proteja sănătatea decât prin vaccinare”, a mai explicat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:

Expert UBB, despre măsuri anti-Covid: „Știu, nu avem toalete în toate școlile, dar ventilație trebuie să existe”

 

Un tânăr designer a murit subit la Cluj. Moartea sa a salvat mai multe vieți

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter