Sport
Numărul străinilor, tot mai mare în campionatele europene
<p><strong>Proporţia de jucători străini a ajuns la un nivel record în 2012, în cele 31 de campionate de fotbal din Europa, media fiind de peste o treime din cifra totală de fotbalişti, se arată într-un studiu dat publicităţii luni.</strong>
Conform Centrului Internaţional pentru Studii legate de Sport (CIES), organism asociat FIFA, jucătorii străini reprezintă în medie 36,1 % din totalul fotbaliştilor, iar în şase campionate - Cipru, Anglia, Portugalia, Belgia, Italia şi Turcia - numărul lor depăşeşte 50 % din total.
Cei mai mulţi jucători străini provin din Brazilia (515 în 2012, cifră în uşoară scădere faţă de 2011 - 524). Franţa ocupă locul doi în topul ţărilor care au oferit jucători altor campionate, cu 269 de fotbalişti, 24 mai mulţi decât în 2011. Pe poziţia a treia se află Serbia, urmată de Argentina.
Spectaculoasă este creşterea numărului de jucători spanioli şi portughezi plecaţi în alte campionate în 2012, faţă de 2011, aceasta fiind determinată de criza economică. Numărul spaniolilor care evoluează în alte ţări a crescut de la 34 la 148 într-un an, iar cel al portughezilor de la 41 la 171.
Ca o altă consecinţă a crizei economice, în Grecia s-a înregistrat o scădere cu 14,9 la sută a proporţiei de jucători străini, cea mai mare, în timp ce creşterile cele mai semnificative, între 6 şi 7 la sută, s-au constatat în Bulgaria şi Ucraina.
Creşterea proporţiei de jucători străini din campionatele europene duce la diminuarea procentului de fotbalişti formaţi la club. Proporţia acestora a fost de 21,1 la sută din total în 2012, cea mai mică înregistrată vreodată.
"Aceste cifre arată că grupările europene nu sunt pregătite să se axeze mai mult pe formarea de jucători", se arată în raport, în acesta menţionându-se totuşi câteva excepţii notabile: FC Barcelona (59 la sută), Ajax Amsterdam (55 la sută), Manchester United (40 la sută).
CFR are cei mai mulţi străini din Liga 1!
În Liga 1, eşalonul de elită al fotbalului românesc, procentajul de jucători străini la începutul sezonului era de 28,1 %. Brazilienii sunt cei mai numeroşi, peste 40, urmaţi de portughezi şi sârbi. În ultimii ani, numărul străinilor din Liga 1 a crescut constant. Dacă în anii 90 aceştia erau o raritate, fiind doar câţiva, după anul 2000 şi în special după 2005, numărul lor a crescut dramatic.
Campioana CFR are cel mai mare număr de jucători străini din campionatul românesc, 19. “Feroviarii” au chiar şi antrenor străin, portughezul Paulo Sergio fiind cel care l-a înlocuit pe Ioan Andone. La polul opus se află Viitorul Constanţa, echipa din Liga 1 cu cel mai mic număr de străini, doar unul, macedoneanul Boban Nikolov. Astra Giurgiu şi Gaz Metan Mediaş au câte 11 străini, FC Vaslui 9, iar Steaua 6. La Universitatea Cluj au evoluat în tur 4 străini.