Ştiri din Transilvania

Pictură murală la Liceul de Arte Vizuale. Mai mulți artiști au transformat curtea liceului într-o expoziție de artă. FOTO/VIDEO

Mai mulți artiști stradali au realizat picturi murale pe pereții Liceului de Arte Vizuale din Cluj-Napoca, în cadrul proiectului „Artă în curtea școlii”.

 

 


Proiectul „Artă în curtea școlii” se află la a doua ediție, și a fost transpus de data aceasta în curtea Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj. Evenimentul se desfășoară până pe 30 octombrie.

 


Artiștii stradali invitați în acest an sunt: Pisica Pătrată, Flaviu Moldovan, Nom Crew, Andrei Tonița, Norbert DakoGraff, Ma.tei, Pretty Doomed, Bandi Sasha Robert și Sergiu Mazerschi.

Unii dintre artiștii stradali invitați au povestit, pentru Monitorul de Cluj, despre conceptul proiectului, dar și despre cât de mult este mediatizată arta stradală în România.


„Decodarea desenelor noastre va fi într-o cheie mult avansată”

Alexandru Ciubotariu, sau pe numele său de artist stradal Pisica Pătrată este din București și s-a făcut cunoscut prin zecile de picturi care au înfrumusețat Capitala . Artistul a pictat un perete de 15 metri, fiind pentru prima dată când lucrează pe o dimensiune atât de mare. Alexandru a vorbit despre ce înseamnă pentru el un asemnea proiect dar și despre semnificația picturii.

„Sunt pentru prima dată într-un festival organizat în Cluj. Mă bucur că am fost invitat la această ediție, mai ales că este într-un cadru foarte propice pentru ce încercăm noi să facem cu arta murală, adică într-un liceu de arte vizuale. Cred că decodarea desenelor noastre va fi într-o cheie mult avansată, pentru că acești copii au o cultură vizuală care îi ajută să interpreteze mai bine ceea ce dorim noi să transmitem”, a spus Pisica Pătrată, pentru Monitorul de Cluj.


Pictura lui Alexandru se înscrie într-o serie mai lungă de preocupări personale, una dintre ele fiind familia. Cu toate că pictura sa are o semnificație bine conturatră, artistul speră ca elevii să găsească și alte interpretări în arta sa.

„Lucrarea mea se înscrie într-o serie mai lungă de preocupări, care au atingere cu personaje, cu reacțiile înăscute între aceste personaje, extindându-se puțin spre tema familiei, care mă preocupă. De asemenea, se extinde și spre formula asta totemică ,de înghesuială a unor figuri care au, la un moment dat, o alură mistică. Am încercat să adaptez tot acest bagaj vizual special pentru acest loc, special pentru copiii de aici. Ceea ce încerc să ilustrez este o înlățuire a creației, dar m-aș bucura ca elevii să găsească și alte interpretări în desenul meu”, afirmă artistul stradal, Pisica Pătrată.


„Oamenii asociază arta cu galeriile expoziționale, nu și cu strada”

Andrei Tănița este un artist stradal cu o activitate de 15 ani, care a venit din Craiova pentru acest proiect. Andrei consideră că acest concept este unul foarte interesant, iar oamenii se pot inspira din lucrările lor și pot percepe într-un mod diferit arta contemporană.

„Arta stradală în România nu știu cât de mediatizată este, dar cu siguranță în Cluj și în București este destul de mult. Dar din punctul meu de vedere ar trebui mult mai mult, pentru că este o nouă formă de manifestare artistică. Deocamdată, oamenii nu înțeleg arta stradală, și o consideră ca fiind ceva centrat mai mult pentru galeriile expoziționale, nu pentru întregul public, și se creează mai mult o selectivitate”, a spus Andrei Tănița.

Printre coordonatorii acestui proiect a fost și Kero Zen, un artist stradal care a participat la ediția anterioară. Kero Zen a adăugat puțină culoare Clujului, iar picturile lui pot fi văzute în mai multe locuri din oraș.

Reprezentanții asociației doresc să inspire elevii prin acest proiect. De asemnea, ei vor să creeze conversație și dezbatere cu privire la importanța artei.

„Principala miză a proiectului, dincolo de a scoate arta din spațiul ermetic al muzeelor și galeriilor, este de a inspira elevii și locuitorii din cartiere cu mesajele pe care lucrările le transmit și de a crea, astfel, prilej de conversație și dezbatere cu privire la importanța artei în spațiul public”, susțin reprezentanții Asociației Launloc.

Proiectul „ Artă în curtea școlii” este la a doua ediție, iar de această dată artiștii au pictat pereții Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. Acest proiect este realizat de Asociația Launloc și este finanțat de Primăria Cluj-Napoca.

Prima ediție a fost în 2018 la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” din cartierul Mănăștur unde patru artiști stradali din România: Kero Zen&Ocu, Lost.Optics, IRLO și un invitat internațional (Waone Interesni Kazki) au pictat pereții mai multor corpuri din incinta școlii, având ca temă de inspirație jocul și universul copilăriei.

CITEȘTE ȘI:

Artistul clujean Adrian Ghenie a dat lovitura la Hong Kong

 

Muzica răsună iar pe străzile clujene. Cum au primit artiștii stradali acordul Primăriei?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter