Ştiri din Transilvania
Bastionul Croitorilor, o adevărată comoară a Clujului, încărcată de istorie. Turnul datează de mai bine de 500 de ani
Cluj-Napoca este un oraș plin de istorie și obiective turistice care nu încetează să îi impresioneze pe turiști. Bastionul Croitorilor este unul dintre locațiile orașului încărcate cu semnificație istorică.
Acesta este unul dintre puținele turnuri de fortificație, denumit după breasla croitorilor din Cluj, care a făcut parte din Vechea Cetate a orașului și s-a păstrat intact chiar până în prezent. Turnul a fost construit în scolul XV, acum mai bine de 500 de ani, și reprezintă un colț al cetății medievale.
Fortăreața din Cluj-Napoca a suferit numeroase reconstruiri de-a lungul timpului, dar a rămas singurul bastion care s-a păstrat întreg. Construcția sa a fost făcută din piatră dăltuită.
În perioada 1627-1629, turnul a fost reconstruit pentru prima dată, pe vremea lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei. După sute de ani, bastionul a suferit o altă modificare, în 1924, când Comisiunea Monumentelor Istorice l-a transformat în muzeu.
Între anii 2007-2009, bastionul a fost restaurat din nou, fiindcă se afla în paragină. În zilele noastre, acesta a fost transformat în Centru de Cultură Urbană în care sunt desfășurate numeroase conferințe și expoziții, mai ales de pictură și fotografie.
În apropierea Bastionului Croitorilor a fost expus trupul lui Baba Novac, tras în țeapă. Întâmplarea a avut loc în anul 1601 când acesta a fost prins și torturat, iar ulterior executat, de către nobilii transilvăneni, în timpul bătăliei de la Mirăslău.
Baba Novac a fost un erou și haiduc mercenar al Serbiei, respectat în țara noastră ca personalitate militară. El a fost căpitan al oștii haiduci care au luptat pentru Mihai Viteazu și împotriva Imperiului Otoman.
CITEȘTE ȘI:
Clădirile emblematice ale orașului Cluj-Napoca: cei patru „giganți” de pe malul Someșului. GALERIE FOTO
Cel mai bătrân frasin din Europa se află la Cluj. Are peste 300 de ani. GALERIE FOTO