Timp Liber

Palatul Berde, unul dintre cei „patru giganți” de pe Someș. A fost construit de un important om de afaceri de la finalul secolului al XIX-lea.

În inima Transilvaniei se află Cluj-Napoca, un oraș care îmbină într-un mod unic istoricul și contemporanul.

Prima poză Palatul Berde, secolul XX/ Foto: Istoria Fotografiei Clujene - Facebook (Sursa: Dunky Fiverek) Prima poză Palatul Berde, secolul XX/ Foto: Istoria Fotografiei Clujene - Facebook (Sursa: Dunky Fiverek)

 

 


În Cluj-Napoca există numeroase clădiri care impresionează prin stilurile arhitecturale unice. Una dintre aceste clădiri este Palatul Berde. 

 


Palatul Berde este unul dintre cei „patru giganți” care formează complexul de pe malul Someșului. Palatul Berde impresionează privitorul cu bogăția de detalii arhitectonice. 

Palatul Berde, aflat pe strada Horea la numărul 2, a fost ridicat în anul 1891, la comanda omului de afaceri Samuel Benigni. Samuel Benigni a fost un respectabil măcelar și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Clujului. La fel ca Palatul Elian, aflat în vecinătate, Palatul Berde este construit şi el tot în stilul Secession. La circa doi ani de la finalizare, proprietarul a vândut palatul, acesta intrând în posesia familiei Berde, de la care i se și trage numele sub care este cunoscut azi de către publicul larg. Numele acestui edificiu nu poate fi confundat cu cel al Palatului Elian de vizavi,  întrucât „la ultimul etaj, de o parte și de alta a axului principal al clădirii, în partea superioară a ancadramentelor ferestrelor se află câte un blazon cu litera B, de la Benigni”.


Detalii arhitectonice ale Palatului Berde

Construită în stil Secession, cu influențe baroce și neoclasice, această clădire are parter, două etaje și o turlă pe colțul dinspre strada Horea, impresionând privitorul cu bogăția de detalii arhitectonice de mare finețe care încadrează ferestrele și cornișa. De asemenea, sunt deosebit de interesante micile balcoane rotunde, de la ambele etaje, situate pe colțul dinspre pod, specifice stilului Secession, dar și cele clasice, de pe fațada principală a palatului.

Stilul Secession, întâlnit rar în România

Stilul Secession face parte din secesiunea vieneză, fiind de fapt rezultatul mișcării artistice din Viena, de după anul 1897. Mișcarea avea denumirea oficială „Vereinigung Bildender Künstler Österreichs, Secessionˮ – „Uniunea Artiștilor Plastici din Austria, Secesiune”. Această mișcare reunea artiști plastici, pictori, arhitecți și graficieni. Stilul secession este mai puțin folosit în România, însă se întâlnește în zona Ardealului și foarte puțin în zona de sud, în București și Constanța.


Scopurile succesiunii vieneze erau reunirea forțelor creatoare, instaurarea de contacte cu artiștii străini, schimbul internațional de idei și opunerea unei noi expresii artistice veritabile față de arta învechită a saloanelor oficiale vieneze.

Cei „patru giganți” de pe malul Someșului

Palatul Berde face parte din complexul celor „patru giganți” de pe malul Someșului din Cluj-Napoca. Complexul reunește clădirile Berde, Babos, Elian și Széki. 


Palatul Babos

Aflat printre cele patru clădiri, despre care spuneam că formează un complex arhitectural, Palatul Babos nu încetează niciodată să impresioneze. Situat pe strada Regele Ferdinand la numărul 38, palatul este și el un edificiu reprezentativ pentru arhitectura Belle Époque a orașului.

Palatul Babos în prezent/ FOTO: monitorulcj.ro

Clădirea aflată la capătul străzii Regele Ferdinand, lângă Podul Mare care traversează Someșul, este imposibil să îți taie respirația când o întâlnești. Forma sa impunătoare, asemănătoare literei V, îi aduce un aer aparte palatului, unul dintre cei „patru giganți” ai Clujului.

În trecut, prin apropierea palatului existau doar case mici, cu cel mult un etaj, lucru care îi conferea clădirii Babos o imagine impresionantă. Stilul său este unul unic și elegant, având în vedere că s-au adus la un loc elemente neo-gotice, eclectice și art-nouveu. 

Palatul Elian

Palatul Elian a fost construit în anul 1891, în același stil ca Palatul Berde, Secession. Mai exaxt, secesiunea vieneză care este un model asemănător secesiunii muncheneză și a celei berlineze, apărute cu ceva timp înaintea amândurora.

Palatul Elian în prezent/ FOTO: VisitCluj.ro

Clădirea a fost construită la comanda unui negustor clujean de vinuri Viktor Elian. Totodată, palatul negustorului combină diferite „senzații”, obținând în final o înfățișare impresionantă. Elemente renascentiste și baroce nu lipsesc deloc, dar nici stilul parizian. Palatul Elian reprezintă un important monument istoric și de arhitectură al orașului Cluj-Napoca.

Palatul Széki

Palatul Széki, așezat pe malul Someșului, a fost construit în anul 1893 de profesorul universitar Széki Miklós. Clădirea este în stil neo-gotic și completează perfect complexul celor patru giganți de pe malul râului.

Palatul Széki în prezent/ FOTO: VisitCluj.ro

Proprietarul său era un farmacist și chimist faimos care a trăit între anii 1879-1950. Clujeanul a studiat în Berlin, iar după terminatea studiilor s-a reîntors în inima transilvaniei, ca asistent universitar la o universitate din Cluj, la care a devenit ulterior rector. Profesorul Tibor Széki, fiul lui Miklós, a devenit, ulterior, beneficiarul acestei clădiri.

Palatul Széki a fost construit după schițele unui renumit arhitect, Samu Pecz, iar formele sale încă nu încedează să-i impresioneze pe trecători. După finalizarea construcției, în interiorul palatului a fost deschisă farmacia, cu numele regelui umanist, Hunyadi Mátyás.

Palatul Berde, în contemporaneitate

Palatul Berde este în continuare impunător, la fel ca în momentul în care construcția a fost finalizată. Clădirea atrage privirile și stârnește curiozitatea trecătorilor. 

La parterul Palatului Berde se găsesc în prezent diverse spații comerciale, precum cafenele, agenții de turism și restaurante. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Palatul Toldalagi-Korda din Cluj-Napoca: O bijuterie arhitecturală și martor al istoriei orașului. Compozitorul Gheorghe Dima, printre personalitățile care au locuit în palat

Povestea Palatului Teleki din centrul Clujului. A fost construit după planurile arhitectului vienez care a colaborat și la construcția Castelului Bánffy din Bonțida

abonare newsletter