Actualitate

Un avion Cluj-Roma a fost întors la sol după ce s-a ciocnit de un stol de păsări

Un avion al companiei aeriene Wizz Air a fost întors pe Aeroportul Internațional Cluj, după ce a lovit mai multe păsări.

Un avion al companiei aeriene Wizz Air a fost întors pe Aeroportul Internațional Cluj, după ce a lovit mai multe păsări. Foto: Facebook/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Un avion al companiei aeriene Wizz Air a fost întors pe Aeroportul Internațional Cluj, după ce a lovit mai multe păsări. Foto: Facebook/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

 

 


Avionul care a decolat miercuri la ora 13.55 de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj cu destinația Roma a fost întors la sol după ce a lovit mai multe păsări, după decolare.

 


Potrivit directorului Aeroportului Cluj, David Ciceo, compania aeriană Wizz Air va decide, în urma evaluării situației, ce se va întâmpla cu pasagerii acestui zbor.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Zborul Wizz Air Cluj-Roma, după decolare, în timpul zborului, a lovit niște păsări și a fost nevoit să se întoarcă pe aeroport. Urmează compania să stabilească ce se va întâmpla cu pasagerii, după evaluarea situației”, a declarat David Ciceo pentru monitorulcj.ro


Ce se întâmplă când un avion se ciocnește de o pasăre?

Atunci când un avion se ciocnește cu o pasăre, piloții aleg să aterizeze de urgență pe cel mai apropiat aeroport pentru a stabili dacă s-au produs daune. Astfel de accidente au loc frecvent. 

Numai 5% dintre accidentele provocate de păsări produc daune serioase avioanelor, spune Davide Crivelli, specialist în inginerie mecanică la Universitatea Cardiff, scrie The Independent, citat de Digi24. Valoarea daunelor depinde de partea avionului afectată. Avioanele sunt create pentru a rezista unor forțe incredibile și, în ciuda precauțiilor luate de ingineri, în cele mai multe cazuri, nu sunt probleme tehnice care să pună zborul în pericol, spune specialistul.


„Din păcate, păsările sunt destul de periculoase. Sunt cazuri care se întâmplă, deși luăm măsuri și noi de la Aeroport, și companiile aeriene, însă e greu de evitat un incident de acest fel”, a afirmat David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj. 

Motoarele avioanelor sunt foarte rezistente, cele mari fiind create pentru a rezista unui impact cu orice pasăre, fără ca piese din motor să se desprindă. După o astfel de ciocnire, majoritatea motoarelor rămân cu daune minore, precum știrbirea lamelor.


Chiar dacă un motor ar ceda în urma coliziunii, zborul nu ar fi în pericol, avioanele fiind create să funcționeze și cu un singur motor.

Însă nu doar motoarele pot fi afectate de ciocnirea cu o pasăre. Și geamurile din carlingă pot fi lovite. Nici în acest caz pericolul nu este foarte mare, având în vedere că geamurile sunt construite din trei straturi de material acrilic laminat și sticlă, create să reziste în timpul furtunilor.

CITEȘTE ȘI:

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj anunţă reluarea zborurilor spre Constanţa

Ultimele Stiri
abonare newsletter