Actualitate

Proteste la Finișel împotriva comasării şcolilor

<p>Părinţii elevilor din satul clujean Finişel refuză să îşi trimită copiii la şcoală timp de două zile, pentru a protesta astfel împotriva comasării şcolii lor cu o alta, dintr-un sat alăturat.</p>

 

„Noi avem în comună, la Finişel, mai mulţi copii decât sunt în Hăşdate, şcoala este mai mare şi suntem mai aproape de centrul de comună, suntem la 2 kilometri de Săvădisla”, a explicat, luni, pentru Agerpres, Simona Ani-Bordea, care este mama unia dintre copii.

Părinţii susţin că şi distanţa dintre Finişel şi Hăşdate, de zece kilometri, este prea mare pentru a-i putea duce şi lua de la şcoală pe elevi. Transportul lor s-ar putea face cu ajutorul unui microbuz care are 15 locuri, dar în Finişel sunt aproape 80 de copii care merg la şcoală, iar un drum dus-întors între cele două localităţi durează aproximativ o jumătate de oră.

„Noi vrem să ne păstrăm şcoala şi aşteptăm să primim o audienţă la Inspectoratul Şcolar. Nu am trimis copiii la şcoală azi şi nu-i lăsăm nici mâine, până nu suntem şi noi întrebaţi ce părere avem”, a spus Simona Ani-Bordea.

Aceasta a precizat că decizia asupra modului în care se face comasarea o iau directorul şcolii şi primarul, împreună cu consilieri locali şi cu cei din Consiliul de Administraţie al şcolii.

Simona Bordea a subliniat că nu este normal ca o decizie care îi priveşte direct să fie luată fără consultarea părinţilor. De fapt, aceştia îl suspectează pe director că ar fi decis comasarea elevilor la Hăşdate, deoarece aici îşi are el domiciliul.

„Noi în primul rând vrem să ne păstrăm şcoala. Acuma, dacă într-adevăr nu există nici o soluţie, am fi de accord şi cu comasarea. Dar nu în Hăşdate, mai bine la Săvădisla că e mai aproape, sau la Luna, mai spre oraş, mai spre Cluj-Napoca”, a spus Simona Ani-Bordea.

La rândul său, primarul comunei Săvădisla, Tamas Gebe, a spus că se va încerca găsirea unei soluţii care să fie bună pentru toată lumea.

„Va trebui să vedem exact câţi elevi învaţă în fiecare din cele două şcoli iar comasarea să se facă la şcoala care are mai mulţi elevi. Noi la Primărie am fi dorit să rămână şcolile cum au fost, dar ISJ Cluj a dorit comasarea”, a declarat Tamas Gebe.

abonare newsletter