Actualitate

La 85 de ani de la moartea mamei sale, un supraviețuitor al Holocaustului i-a vizitat mormântul în Cimitirul Evreiesc din Cluj-Napoca

Un supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene a venit în Cluj-Napoca pentru a-i vizita mormântul mamei sale, prima violonistă a orchestrei Teatrului Național Lucian Blaga. Au trecut 85 de ani de la moartea ei.

Un supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene a venit în Cluj-Napoca pentru a-i vizita mormântul mamei sale / Foto: captură ecran - Dan Tarcea Un supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene a venit în Cluj-Napoca pentru a-i vizita mormântul mamei sale / Foto: captură ecran - Dan Tarcea

 

 


Rafael Teitelbaum, un supraviețuitor al Holocaustului cu rădăcini clujene, a venit în orașul de pe Someș pentru a-i vizita mormântul mamei sale, Hermina Teitelbaum, care a fost prima violonistă a orchestrei Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

 


Au trecut 85 de ani de la moartea sa, însă Rafael doar acum a putut să-i viziteze mormântul pentru prima dată.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Violonista Hermina Teitelbaum a fost îngropată în Cimitirul Evreiesc din Cluj-Napoca, unde nepotul lui Rafael a găsit mormântul și i-a construit o piatră funerară, spune viceprimarul Dan Tarcea, care a povestit și istoria acestei familii:


„Am avut plăcerea de a-l primi azi pe domnul Rafael Teitelbaum, de origine română, supraviețuitor al Holocaustului. Născut la data de 29 iunie 1927, cu numele de Rudolf Teitelbaum, a avut-o ca mamă pe Hermina Teitelbaum (născută Rubinstein), prima violonistă a orchestrei Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca.

Dragostea lui Rafael pentru muzică și operă îl leagă de mama lui până astăzi. Hermina a murit la o vârstă fragedă în 1937 din cauze naturale. După ce tatăl său a fost diagnosticat cu tuberculoză, a ajuns la un orfelinat pentru copii evrei. În iunie 1944 a fost deportat la Auschwitz, iar de acolo transferat în lagărul de concentrare Buchenwald. A fost eliberat din captivitate în 11 aprilie 1945 de trupele generalului Eisenhower.  


A ales să meargă la mandatul britanic al Palestinei, unde a rămas până în 1955, când s-a mutat în Brazilia și și-a constituit familia. Cea mai mare avere a lui este familia sa: 1 fiu, 2 fiice, 7 nepoți și 10 strănepoți. În 2019, nepotul său a găsit mormântul mamei sale în Cimitirul Evreiesc din Cluj-Napoca și a construit acolo o piatră funerară.

După 85 de ani de la moartea mamei sale, Rafael a putut în sfârșit să-i viziteze mormântul”, a spus Tarcea.

CITEȘTE ȘI:

Premieră la Cluj: primul muzeu virtual din lume al Holocaustului

Ambasadorul Israelului, prezent la comemorarea celor 18.000 de evrei deportați din Cluj în lagărele de la Auschwitz. FOTO

abonare newsletter