Administrație

Trenul metropolitan. Licitațiile pentru lucrări și achiziția de trenuri, deschise în perioada următoare. Boc: „Un proiect complex, cu o valoare de 250 de milioane de euro”.

Licitația pentru lucrările de infrastructură la proiectul trenului metropolitan, precum și pentru achiziția de trenuri, va fi deschisă în perioada mai – iunie 2025.

Primăria va deschide două licitații pentru realizarea trenului metropolitan|Foto: pexels.com Primăria va deschide două licitații pentru realizarea trenului metropolitan|Foto: pexels.com

 

 


Trenul metropolitan, un proiect însemnat pentru Cluj din perspectiva creșterii mobilității și asigurării soluțiilor alternative de transport, este aproape de implementare. 

În toamna anului trecut, Primăria Cluj-Napoca încheia un parteneriat cu comunele din zona metropolitană pentru realizarea proiectului trenului metropolitan. 


Două licitații sucesive pentru realizarea trenului metropolitan

Emil Boc a anunțat că Primăria Cluj-Napoca poate deschide, în luna mai, licitația pentru lucrările de infrastructură la proiectul trenului metropolitan, iar ulterior – în luna iunie, a doua licitație pentru achiziția de trenuri necesare implementării proiectului. 

În total, valoarea lucrărilor este evaluată la circa 250 de milioane de euro și presupune realizarea de stații, tuneluri și pasaje ce vor asigura o conectivitate crescută atât pentru zona de nord a Clujului, cât și pentru întreaga zonă metropolitană.


„În luna mai, vom trimite în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), pentru a scoate la licitație lucrările pentru trenul metropolitan

Mai avem nevoie de avizul de la CFR și de hotărârea Consiliului Local Cluj-Napoca pentru asocierea finală cu localitățile implicate în derularea acestui proiect. 


În paralel, putem da drumul la licitație, cu clauză suspensivă, întrucât dispunem de toate documentele în acest sens. Aceste ultime etape ne permit să scoatem la licitație proiectul trenului metropolitan. 

Ulterior, în luna iunie, vom scoate la licitație contractul pentru achiziționarea de trenuri necesare proiectului de tren metropolitan. Sunt două licitații distincte: prima presupune lucrări la stații, lucrări de infrastructură, pasaje și tuneluri. Iar a doua vizează achiziția de trenuri. 


CITEȘTE ȘI: 
Soluții integrate de transport, la Cluj. Stație suplimentară de tren la Aeroport și transport public prioritizat pe direcția Florești - IRA

Pasajul subteran din zona Fabricii va permite ca trenul metropolitan să circule cu o frecvență de 30 de minute. De asemenea, presupune realizarea unui pasaj-tunel în zona Aeroportului, care include o stație și permite acces rapid fără să mai fii nevoit să vii prin traficul din Cluj-Napoca. 

Este o lucrare complexă, cu o valoare totală de 250 de milioane de euro”, a anunțat, marți, edilul Clujului Emil Boc, în cadrul unei intervenții radio locale. 

Trenul metropolitan din Cluj va descongestiona traficul rutier de pe DN1, DN1F și DN1C și va reprezenta o soluție modernă și nepoluantă de transport pentru mii de călători. 

Trenurile vor circula cu o frecvență ridicată: de două ori pe oră în timpul zilei și o dată pe oră noaptea. Trenurile (70 m lungime) vor avea o capacitate de transport de 840 de persoane (capacitate nominală – 420 de locuri) pe oră și sens.

Proiectul trenului metropolitan Cluj vizează realizarea infrastructurii rutiere și pietonale, și include patru pasaje subterane pietonale, cu un punct intermodal în zona Aeroportului (stațiile Piața 1 Mai, Fabricii de Zahăr, IRA și Aeroportul Internațional „Avram lancu”). În plus, pe traseul trenului metropolitan vor fi realizate opt parcări auto (stațiile Gârbău, Rădaia, Hoia, Dezmir, Apahida, Câmpenești, Jucu de Jos, Bonțida).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Soluții integrate de transport, la Cluj. Stație suplimentară de tren la Aeroport și transport public prioritizat pe direcția Florești - IRA

Dezvoltarea zonei de nord a Clujului după conceptul „orașului de 15 minute”. Viceprimarul Dan Tarcea: „Să avem funcțiuni suplimentare, ca cetățenii care locuiesc acolo să nu mai fie nevoiți să migreze”.

Patru ani pentru realizarea trenului metropolitan din Cluj. Investiție de peste 230 de milioane de euro pentru dezvoltarea mobilității urbane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter