Actualitate

Tehnologie ultraperformantă pe Aeroportul Cluj. Pasagerii nu mai trebuie să scoată lichidele din bagajul de mână - FOTO/VIDEO

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a inaugurat joi, 14 iulie, echipamentele ultramoderne achiziționate din fonduri europene ce permit pasagerilor să treacă de controlul de securitate fără să scoată lichidele din bagajul de mână.

Tehnologie ultraperformantă pe Aeroportul Cluj. FOTO: Monitorul de Cluj Tehnologie ultraperformantă pe Aeroportul Cluj. FOTO: Monitorul de Cluj

 

 


În premieră în România, pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj, pasagerii nu mai sunt nevoiți să scoată lichidele din bagajul de mână pentru controlul de securitate. Acest lucru este posibil grație unor echipamente achiziționate din fonduri europene care pot analiza conținutul lichidelor, aeroportul clujean fiind printre puținele de pe continent care beneficiază de o astfel de tehnologie. 

 


Astfel, pasagerii pot trece de controlul de securitate cu lichide aduse de acasă, fără limită de gramaj, fie că e vorba de apă, băuturi răcoritoare, alcoolice sau produse cosmetice.

„Având în vedere noile echipamente de securitate achiziționate din fonduri europene și contribuția asigurată din fonduri de la stat - în total 98%, avem o noutate foarte importantă. Începând de astăzi, 14 iulie, la Aeroportul Internațional Cluj nu se mai scot lichidele și electronicele mari din bagajele de mână, nu mai este limitată nici cantitatea de lichide. Este o facilitate foarte importantă pentru pasageri. Este o realizare foarte importantă pentru aviația civilă românească, pentru că suntem primul aeroport din România și printre primele din Europa care beneficiază de acest fel de echipamente. Împreună cu Brigada Antitero a Serviciului Român de Informații, care execută controlul de securitate, am reușit să stabilim proceduri și să creăm această facilitate pentru pasageri. Prin acest demers, suntem un deschizător de drumuri în Europa. 


Lichidele și electronicele mari nu se mai scot, nu este o limită de cantitate, dar pasagerii aflați în tranzit trebuie să verifice dacă pe aeroportul de tranzit vor fi supuși unui nou control de securitate. Este posibil, în acest caz, să nu îi fie acceptate lichidele pe aeroportul de tranzit, trebuie să se informeze la compania aeriană. Este o facilitate importantă și pentru că în zona restricționată de pe toate aeroporturile, inclusiv pe Aeroportul Cluj, și apa, și alte băuturi sunt destul de scumpe. În acest moment, este o facilitate importantă mai ales pentru cei care călătoresc cu copii”, a declarat directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo.

Conferință de presă: de la stânga la dreapta: Alexandru Cordoș, consilier județean PSD, Viorel Federiga, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj și David Ciceo, Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj. FOTO: Monitorul de Cluj

Această facilitate vine ca urmare a achiziționării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată și rapidă de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de așteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate. 


Echipamente moderne de scanare a bagajelor de cală

Totodată, au fost achiziționate și echipamente de scanare a bagajelor de cală ede tip CTX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor. Cele două tipuri de echipamente de securitate au fost achiziționate cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. 

Valoarea totală a celor două proiecte pentru echipamentele de securitate este de 42.395.371,39 lei, din care 28.164.219,89 lei sunt fonduri asigurate de Uniunea Europeană, iar 4.307.468,91 de lei sunt bani de la bugetul de stat.


Autospeciale de stingere a incendiilor, achiziționate cu fonduri europene

Aeroportul Internațional Cluj a obținut fonduri nerambursabile prin POIM și pentru achiziționarea echipamentelor pentru situații de urgență, respectiv două autospeciale pentru stingerea incendiilor, o autospecială de intervenție rapidă, 100 de tărgi de par, 10 costume aluminisate și 4 defibrilatoare medicale, care asigură creșterea capacității de intervenție în cazul unui incident. 

Autospeciale pentru stingerea incendiilor. FOTO: Monitorul de Cluj

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 7.741.579,50 lei, din care valoarea contribuției Uniunii Europene este de 5.437.279,67 lei și valoarea finanțării de la bugetul de stat este de 831.583,94 lei.

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a semnat un nou contract de finanțare din fonduri europene pentru construirea unei noi platforme cu 4 locuri de  staționare a aeronavelor. Valoare proiectului este de 31.283.287,86 de lei, din care 10.589.901,90 de lei reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană și 1.619.632,05 de la  Bugetul de Stat. 

„Finanțarea din bani europeni este foarte importantă, având în vedere că anii de pandemie au afectat din punct de vedere economic transportul aerian. Vom continua demersurile noastre pentru a  obține fonduri nerambursabile, mai ales că avem în derulare  mai multe proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii aeroportului, astfel încât să asigurăm pasagerilor și partenerilor noștri cele mai bune servicii. Odată cu implementarea proiectelor de infrastructură vom putea extinde rețeaua de rute și  va crește numărul de pasageri pe aeroport”, a declarat Viorel Federiga, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj.

Prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj beneficiază de peste 74 milioane de lei, fonduri nerambursabile. 

CITEȘTE ȘI:

Olandez prins cu droguri în bagaje, pe Aeroportul Internaţional Cluj. Mergea la Electric Castle

abonare newsletter