Actualitate

Tații au dreptul la 10 zile libere în apropierea sau după nașterea copilului. Directiva europeană a intrat în vigoare

Marți, 2 august, au intrat în vigoare drepturi noi, menite să îmbunătățească echilibrul dintre viața profesională și cea privată în UE. Tații au dreptul la 10 zile de concediu, înainte sau imediat după nașterea copilului.

Tații au dreptul la 10 zile libere în apropierea sau după nașterea copilului. FOTO: Depositphotos.com Tații au dreptul la 10 zile libere în apropierea sau după nașterea copilului. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Începând de miercuri, 2 august, toate statele membre trebuie să aplice normele instituite la nivelul UE pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, adoptate în 2019.

 


Normele stabilesc standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creșterea copilului și concediul de îngrijitor, precum și drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, care vor ajuta persoanele în cauză să își continue atât cariera, cât și viața de familie fără a sacrifica una dintre acestea în favoarea celeilalte.

„Două lucruri pe care trebuie să le știi dacă tocmai ai devenit sau vei deveni părinte:


1. Tații au dreptul la 10 zile de concediu în apropierea sau imediat după nașterea copilului;

2. Toți părinții care au copii până la 8 ani și sunt angajați au dreptul de a solicita angajatorilor ore flexibile de muncă. Directiva care stabilește aceste norme a intrat în vigoare ieri în toată UE”, a transmis europarlamentarul Dragoș Pîslaru.


Adăugându-se drepturilor deja existente în ceea ce privește concediul de maternitate, noile drepturi au fost obținute în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, iar introducerea lor este un pas esențial către construirea unei Uniuni a egalității.

Măsura, menită să crească egalitatea de șanse

Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată urmărește să sporească participarea femeilor pe piața forței de muncă și utilizarea concediilor din motive familiale și a formulelor flexibile de lucru. În ansamblul UE, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8 % mai mică decât cea din rândul bărbaților.


În plus, doar 68 % dintre femeile cu responsabilități familiale lucrează, comparativ cu 81% dintre bărbații cu aceleași responsabilități. Directiva le oferă lucrătorilor perioade de concediu pentru a se ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin și garantează, în general, că părinții și îngrijitorii își pot concilia viața profesională cu cea de familie.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Școala începe peste o lună. Elevii nu mai pot fi exmatriculați, tezele nu mai sunt obligatorii, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții

Ultimele Stiri
abonare newsletter