Actualitate

Produsul consumat de tineri care îi duce în pragul infarctului. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“

O băutură consumată des de adolescenți sau chiar de copii, extrem de periculoasă. Pacienți tot mai tineri ajung la spital cu probleme de inimă.

Produsul consumat de tineri care îi duce în pragul infarctului. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“. FOTO: Pixabay Produsul consumat de tineri care îi duce în pragul infarctului. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“. FOTO: Pixabay

 

 


Consumul de băuturi cu cofeină de la vârste fragede este însoţit de riscuri mari . Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. 

 


Medicii atrag atenţia că se confruntă cu un val de evenimente medicale nedorite în rândul tinerilor, accidentele vasculare cerebrale şi infarctele miocardice acute producându-se la vârste din ce în ce mai mici. 

„De peste cinci - şase ani a scăzut limita la care se produce infarctul miocardic acut. Noi învăţaserăm că până la vârsta de adult tânăr, undeva la peste 30 ani, nu prea există infarct. Or acum sunt destul de frecvente la 17 ani, la 18 ani la 20, la 22 ani“, a spus medicul Dragoş Toader, din cadrul Serviciului Judeţean de Urgenţă Olt, citat de Adevărul.


Energizantele, extrem de periculoase pentru tineri

Este vorba, cel mai probabil, de un cumul de factori, însă consumul de substanţe excitante nervos este printre cei determinaţi, atrage atenţia medicul. Sunt tot mai mulți copii care consumă băuturi cu un conţinut important de cafeină de la zece ani şi chiar mai devreme, ajungând la vârsta adolescenţei ca acest consum să crească considerabil. Produse de tip cola, pe care le vedem obsesiv în reclame, iar în ultimii ani, şi mai grav, băuturile energizante au ajuns preferatele adolescenţilor. 

„Ei beau deja din clasa a IV-a - a V-a, până ajung în clasa a VIII-a se obişnuiesc deja cu 2 litri de cola pe zi, pe 24 ore. De aceea se şi produc fenomenele acestea medicale, infarctul în special, la 19, la 20 ani. Inima, care are o funcţie de pompă, ajunge la un tânăr de 20 ani, care bea, să zic, din clasa a VI-a cola, ca la un bătrân de 80-90 ani, asta se întâmplă din punct de vedere medical“, a precizat medicul, pentru publicația citată. 


Avertisment pentru părinți

Dr. Dragoş Toader spune că nu recomandă părinţilor să le permită copiilor lor consumul de băuturi cu conţinut de cofeină mai devreme de vârsta adolescenţei. 

„Din punctul meu de vedere, în afară de ciocolată caldă sau vechea cacao cu lapte nu prea ar avea voie nimic, din punct de vedere medical, până undeva la vârsta adolescenţei: 16-17 ani, 18 ani...“, a adăugat medicul. 


Dacă băuturile de tip cola pot produce, în câţiva ani, efectele menţionate mai sus, este de precizat că energizantele au efect şi mai puternic decât acestea.

„Energizantele sunt mult mai periculoase, deoarece concentraţiile în substanţele vasodilatatoare şi excitante sunt mult mai mari, iar organismul, nefiind obişnuit, automat reacţionează într-un anume mod. De obicei infarctul se produce, accidentul vascular cerebral, ruptură cardiacă, ruptură aortică...“, a mai spus medicul.

CITEȘTE ȘI:

Înghețată TOXICĂ, retrasă din magazine. A fost depășită de 1.970 de ori limita unui pesticid cancerigen

abonare newsletter