Actualitate

Peste 30 de județe sunt afectate de secetă, inclusiv Cluj. Sute de mii de hectare au fost compromise

Suprafeţele afectate de secetă pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor au ajuns joi la 375.423 hectare, în 33 de judeţe, conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Bilanț dezastruos în urma secetei/ Foto: pixabay.com Bilanț dezastruos în urma secetei/ Foto: pixabay.com

 

Din totalul suprafeţelor afectate de secetă, 201.040 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, 30.801 ha cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 31.758 ha cu rapiţă,65.322 ha cu porumb, 4.713 ha cu soia, 868 ha cu mazăre, 28.921 ha cu floarea soarelui, 5.715 ha cu plante furajere şi 7.129 ha alte culturi.


 

Au raportat culturi afectate de secetă judeţele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea. 


Ce măsuri iau autoritățile?

În ceea ce priveşte măsurile luate până în prezent, s-au constituit comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase, ca urmare a secetei pedologice, în baza Ordinului comun nr. 190/83/2022 pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020 şi au fost discutate cu fermierii măsurile promovate de minister pentru diminuarea efectelor secetei.

În cadrul programului de creditare „De trei ori subvenţia”, până în prezent s-a încheiat Convenţia între MADR şi Fondul De Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi s-a semnat Convenţia de lucru între CEC Bank si FGCR. Totodată, se află în desfăşurare demersurile necesare pentru semnarea Convenţiei între FGCR şi 15 bănci comerciale.


De asemenea, s-a solicitat la Comisia Europeană aprobarea privind acordarea avansului pentru plăţile directe la un nivel de 70% şi 85% pentru măsurile de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2022. Totodată, s-au elaborat proiectele de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea unor scheme de ajutor excepţional pentru plantaţii pomicole pe rod şi/sau cu arbuşti fructiferi şi/sau cu vii cu struguri pentru vin, precum şi pentru susţinerea activităţii de creştere în sectoarele suin şi avicol, în anul 2022, în valoare de 51,6 milioane euro, din care 25,5 milioane euro fonduri europene şi 26,1 milioane euro de la bugetul naţional.

A fost elaborată şi este în consultare publică Hotărârea de Guvern privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi a infrastructurii de desecare şi drenaj din România, în vederea adaptării agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, suma destinată fiind de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul naţional, care vor fi alocate până în anul 2027 şi s-au prevăzut investiţii noi în infrastructura secundară de irigaţii din fonduri UE, în valoare de 400 milioane euro, prin Planul Naţional Strategic 2023-2027.

Au fost prevăzute investiţii în sisteme locale de irigaţii din fonduri UE, în valoare de 100 milioane de euro, prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, s-au prevăzut investiţii privind procesarea produselor agroalimentare în vederea obţinerii de produse cu valoare adăugată în sumă de 424 milioane euro prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, a fost constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui ghid de bune practici care să indice tehnologii şi soiuri adaptate la noile condiţii climatice şi s-a înfiinţat, prin OMADR nr. 717/R/20.07.2022, grupul de lucru privind gestionarea efectelor produse de schimbările climatice. 


 

CITEȘTE ȘI:

Bilanț DEZASTRUOS cauzat de SECETĂ. Sute de mii de hectare afectate, inclusiv la Cluj

Seceta face ravagii: suprafața terenurilor calamitate de secetă, de 205.257 ha. Județul Cluj, afectat

Ultimele Stiri
abonare newsletter