Actualitate

1 din 10 români s-ar muta din oraș la sat. Care sunt cele mai invocate motive?

Cel puțin 10% dintre români iau în calcul mutatul la țară, potrivit primului studiu care analizează fenomenul „downshifting”.

1 din 10 români s-ar muta din oraș la sat. Care sunt cele mai invocate motive? FOTO: Depositphotos.com 1 din 10 români s-ar muta din oraș la sat. Care sunt cele mai invocate motive? FOTO: Depositphotos.com

 

 


14% dintre românii care trăiesc la oraș spun că s-ar muta la un moment din viață la țară, fenomen denumit „downshifting, relevă un sondaj citat de Radio Europa Liberă.  Dintre cei care au răspuns afirmativ la întrebare, 67% ar prefera ca satul să se afle în proximitatea unui oraș mare. 44% ar prefera o comună, iar alți 34% ar prefera mutarea la sat. 46% din participanți ar prefera să se mute într-o casă veche, dar renovată.

 


39% dintre românii participanți la studiu cunosc pe cineva care s-a mutat de la oraș la țară. Întrebați dacă sunt mulțumiți de alegerea făcută, 88% au declarat că au fost cel puțin mulțumiți de decizia mutării.

„Viața românilor se schimbă, iar alegerile acestora nu sunt cu mult diferite de locuitorii altor țări. Caută confort, un mediu sănătos în care să se dezvolte și să-și crească familiile. Cei care caută case vechi, dar renovate, se uită după calitatea materialelor folosite și cât de potrivite sunt unui spațiu în care natura este mai prezentă”, arată Elena Curelaru, de la Group Marketing Policolor-Oragachim, citată de sursa menționată.


Ce motive invocă aceștia?

Printre motivele invocate de românii care ar vrea să se mute la țară sunt „liniștea/mai puțin stres” (45%), aerul curat și viața mai aproape de natură (26%), spațiu (11%). Printre obstacolele identificate de respondenți se numără locul de muncă (44%), costurile relocării și bani insuficienți (36%), adaptarea la condițiile rurale (3%).

Cei care plănuiesc să facă mutarea și-ar dori să facă agricultură/mică producție locală/fermier - 36%, muncă la distanță - 36%, proiect adaptat la noua comunitate tip antreprenoriat local - 28%.


De ce rămân românii la oraș?

21% dintre români resping complet ideea de downshifting - pentru că pe o parte nu se văd departe de confortul vieții la oraș și percep existența unui cost crescut pentru un astfel de stil de viață.

Românii care se gândesc cel mai frecvent la mutarea în localități mai mici leagă decizia de creșterea copiilor, plecarea acestora sau de ieșirea la pensie.


Există români care resping total ideea din motive raționale. Sondajul mai arată ca bariere percepute pentru relocare lipsa infrastructurii (apă, gaze, servicii medicale). Pentru ei ideal ar fi găsirea unei locații bune care să fie „la țară”, dar aproape de oraș. Unul dintre motivele din top 3 bariere îl constituie și ieșirile în oraș.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

„Mai există un Ciugud!”. O comună din Cluj are piste de biciclete, sală de sport cu piscină, iar turismul e „în floare”.

abonare newsletter