Actualitate

Primele ninsori din România, la început de toamnă. Frigul a venit brusc peste centrul țării – FOTO/VIDEO

Primele ninsori din România au luat mulți oameni prin surprindere. Deşi ne aflăm la mijlocul lunii septembrie, pe unele drumuri s-au aşezat straturi consistente de zăpadă, iar drumarii au fost nevoiţi să intervină cu utilaje de deszăpezire.

Deşi ne aflăm la mijlocul lunii septembrie, pe unele drumuri s-au aşezat straturi consistente de zăpadă, iar drumarii au fost nevoiţi să intervină cu utilaje de deszăpezire/ FOTO: captură video Facebook - Salvamont Argeș Deşi ne aflăm la mijlocul lunii septembrie, pe unele drumuri s-au aşezat straturi consistente de zăpadă, iar drumarii au fost nevoiţi să intervină cu utilaje de deszăpezire/ FOTO: captură video Facebook - Salvamont Argeș

 

 


Iarna a început să-și arate colții în zonele de munte. Duminică, 18 septembrie, au căzut primii fulgi de nea în zona de munte a județului Cluj. Meteorologii au anunțat vreme deosebit de rece pentru această perioadă a anului.

 


Primele ninsori din această toamnă

Duminică dimineața în satul Rogojel din comuna Săcuieu s-au așternut primii fulgi de nea. 

Ninsoarea și-a făcut apariția și în zona Bâlea Lac. Zăpada a format un peisaj de vis, desprins din povești. Prima ninsoare din această toamnă la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş a adus un strat de patru centimetri de zăpadă.


 

Noaptea trecută pe Transfăgărășan a nins, iar stratul de zăpadă pe carosabil a ajuns la 3 cm, scrie mesageruldesibiu.ro


Drumarii de la Districtul Bâlea au intervenit în această dimineață cu un utilaj cu lamă și au răspândit o tonă și jumătate de sare pentru curățarea drumului de zăpadă, informează DRDP Brașov.

Temperaturile în zonă au coborât în această dimineață sub – 3 grade.


Șoferii care doresc să urce în zona Bâlea în această perioadă li se recomandă să aibă mașinile echipate și să fie pregătiți pentru a conduce în condiții de iarnă.

Recomandările polițiștilor

Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute, ci și zonelor de drum de vale, de deal, pe poduri, în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheț și la formarea de polei.  

Dacă conducătorul auto este implicat într-un accident, asigurarea nu îl despăgubește dacă nu avea echipate anvelopele de iarnă.

Recomandările polițiștilor:

  • Să vă echipați mașinile corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgeți, distanța și timpul fiind elemente importante de care trebuie să țineți cont.
  • Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!
  • Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă)!
  • Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!

Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, pe cale de consecință, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, poate fi pusă în pericol!

Utiliajele au ieșit pe drumurile din Pasul Prislop

Drumarii au fost nevoiţi să intervină pe DN 18 în Pasul Prislop, la 1.400 de metri altitudine în Munţii Rodnei, pentru a curăţa zăpada pe drumul ce asigură legătura dintre judeţele Maramureş şi Suceva, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş, Dan Bucă.


„Angajaţii Secţiei de drumuri naţionale au intervenit cu 4 utilaje şi au împrăştiat 12,5 tone de material antiderapant. Nu au fost semnalate probleme în trafic”, a spus Dan Bucă.

Conform aceleiaşi surse, vremea va fi deosebit de rece în judeţul Maramureş pentru aceasta perioadă.

În zona montană a DN 67C Transalpina s-a înregistrat lapoviţă şi ninsoare duminică dimineaţă, iar drumarii recomandă să fie evitată deplasarea cu autovehicule care nu sunt echipate de iarnă, informează Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova. 
„Lapoviţă şi ninsoare pe DN 67C, Transalpina, zona montană. Evitaţi deplasarea dacă nu aveţi autovehicule echipate de iarnă! În zonă acţionează un echipaj de intervenţie din cadrul districtului Rânca şi un utilaj echipat cu lamă şi material antiderapant”, se menţionează într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a DRDP Craiova.

De asemenea, drumarii au recomandări şi pentru şoferii care se află în această zonă cu maşini fără cauciucuri de iarnă şi care întâmpină probleme.

„Dacă aveţi probleme cauzate de aderenţă, nu vă continuaţi deplasarea, aşteptaţi să treacă utilajul cu material antiderapant şi cereţi ajutorul echipei de la drumuri!”, se mai arată în informarea DRDP Craiova.

 

CITEȘTE ȘI:

Imagini de poveste la Bâlea Lac! A nins ca-n povești pe Transfăgărășan. FOTO

NINGE la Vlădeasa! Prima zăpadă s-a așternut deja în Cluj, la cota 1.400 - FOTO/ VIDEO

abonare newsletter