Sănătate

Sezonul căpușelor. Zeci de persoane au apelat la serviciile Spitalului Județean de Urgență Cluj în urma mușcăturilor de căpușe. Recomandările medicilor.

Odată cu încălzirea vremii, tot mai mulți clujeni ajung la spital din cauza mușcăturilor de căpușe. De la începutul anului, 58 de persoane au ajuns la Spitalul Județean Cluj cu mușcături de căpușe.

Zeci de persoane au apelat la serviciile Spitalului Județean de Urgență Cluj în urma mușcăturilor de căpușe| Foto: monitorulcj.ro Zeci de persoane au apelat la serviciile Spitalului Județean de Urgență Cluj în urma mușcăturilor de căpușe| Foto: monitorulcj.ro

 

 


Clujenii sunt tot mai expuși pericolului mușcăturilor de căpușe odată cu încălzirea vremii. 

 


Potrivit datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj reporterilor monitorulcj.ro, în perioada 1 ianuarie – 23 aprilie 2025, au fost înregistrate 58 de cazuri de pacienți mușcați de căpușe, majoritatea prezentându-se la Unitatea de Primiri Urgențe pentru îngrijiri de specialitate.

CITEȘTE ȘI:
Peste 4 milioane de euro pentru spitalele din Cluj. Emil Boc: „Nu este o cheltuială, este o investiție în sănătatea noastră”

Pacienții primesc îngrijiri medicale de urgență, care constau în principal în extragerea căpușei și recomandări pentru tratament la domiciliu. În cazurile în care apar complicații, aceștia sunt direcționați către Centrul pentru Boala Lyme, parte a Spitalului de Boli Infecțioase Cluj, care gestionează și evidența acestor cazuri.


„Pacienții care se prezintă la UPU a SCJU Cluj primesc îngrijiri de specialitate, care constau în principal în manopera medicală de extragere a căpușei și recomandări de tratament la domiciliu”, au declarat reprezentanții SCJU.

Deși cifra este ușor mai mică decât în aceeași perioadă a anului trecut (74 de cazuri în 2024), specialiștii avertizează că sezonul abia a început, iar vârful sezonului este așteptat să vină după o perioadă de căldură mai lungă și după ce crește vegetația din parcuri.


Mihai Moisescu (DSP Cluj): „Trebuie să ne alegem îmbrăcămintea astfel încât să ne protejăm”

Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, subliniază importanța prevenirii și a intervenției rapide în cazul mușcăturilor de căpușe.

„În primul rând trebuie să ne alegem îmbrăcămintea astfel încât să ne protejăm. Dacă mergem prin zone cu vegetație este bine să purtăm pantaloni lungi care sunt băgați în ciorapi și să ne dăm cu Repelent, tocmai pentru a reduce riscul de a fi mușcați de căpușe. La întoarcerea din zonele respective trebuie inspectați mai ales copiii și noi personal ca să vedem dacă există vreo căpușă pe haine sau corp. Dacă am depistat una trebuie să acționăm. Dacă avem cunoștință încercăm să extragem căpușa, dacă nu, trebuie să ne adresăm unui serviciu medical pentru extragerea căpușei. Un lucru important care trebuie știut este că nu toate căpușele sunt purtătoare de germeni și dacă căpușa este la nivelul mic și este îndepărtată imediat, riscul de transmitere a bolii este extrem de scăzut”, a declarat pentru monitorulcj.ro Mihai Moisescu.


Potrivit lui Mihai Moisescu, este de dorit ca aceasta să fie îndepărtată de cineva care are îndemânare, astfel încât să nu rămână capul căpușei în piele.

„E de dorit să nu o strivim. În momentul în care se hrănește atunci și regurgitează. Este de dorit să fie scoasă de către un personal care are îndemânare și se pricepe tocmai ca să nu rămână capul căpușei în piele, să nu o strivim”, a adăugat Mihai Moisescu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scădere ușoară a numărului cazurilor de infecții respiratorii

Intervenție de retransplantare hepatică, la Cluj. Dr. Nadim Al Hajjar: „O procedură complexă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter