Actualitate

Restaurantele, OBLIGATE să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate

Restaurantele trebuie să afișeze informații referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor preparatelor furnizate de acestea, transmite InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor.

Restaurantele, OBLIGATE să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate. FOTO: Pixabay Restaurantele, OBLIGATE să afișeze ingredientele, declarația nutrițională și aditivii pentru preparate. FOTO: Pixabay

 

 


Restaurantele vor trebui să afișeze declarația nutrițională, precum și informațiile explicite cu privire la aditivii folosiți la prepararea produselor vândute. Aceste informații  utile pentru  consumatori trebuie să fie accesibile și disponibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse, arată InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor. 

 


În ceea ce privește comercializarea la distanță, aceste informații trebuie să fie disponibile înainte de finalizarea comenzii de către consumator.

Noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către restaurante au fost stabilite conform Ordinului privind furnizarea  de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă. Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022. Astfel, prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de restaurație colectivă.


Ce informații trebuie oferite consumatorilor?

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte prevederile europene. Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, aceasta trebuie să conțină informații precum:

  • Valoarea energetică;
  • Cantitățile de grăsimi;
  • Acizi grași saturați;
  • Zaharuri;
  • Sare.

Pentru a veni în sprijinul consmatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, sterse sau greu de citit. Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.


Dacă preparatele oferite de unitățile de restaurație colectivă sunt comercializare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități,  atunci aceste informații trebuie să fie prezente în fiecare dintre aceste locuri.

De asemenea, în cazul preparatelor expuse spre vânzare prin tehnicile de vânzare la distanță, aceste informații trebuie să fie disponibile pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, dar și în orice material publicitar.


Ordinului privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate  de unitățile de restaurație colectivă intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial.

CITEȘTE ȘI:

Samsarii din piețe, luați în vizor de Protecția Consumatorului. „Fentează” legea cu certificate false de producător

abonare newsletter