Actualitate

Ce să faci și să NU faci ca să previi un incendiu în sezonul rece? Recomandări de la pompierii clujeni

În sezonul rece, incendiile la locuințe devin din ce în ce mai dese, de multe ori pentru că lăsăm mijloacele de încălzire nesupravegheate. Pompierii clujeni oferă câteva recomandări pentru prevenirea incendiilor.

Incendiu la o bucătărie de vară în Aghireșu / Foto: ISU Cluj Incendiu la o bucătărie de vară în Aghireșu / Foto: ISU Cluj

 

 


Un incendiu a cuprins o bucătărie de vară în Aghireșu miercuri, 19 octombrie.În momentul sosirii echipajului de pompieri la fața locului focul a cuprins acoperișul anexei în totalitate, precum și obiectele de mobilier din interiorul acesteia.

Cercetările preliminare au arătat că incendiul a pornit de la jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.


În acest context, pompierii clujeni aduc aminte câteva reguli pentru prevenirea incendiilor ce țin de utilizarea mijloacelor de încălzire cu lemne, ce pot fi utile celor care le folosesc pe timpul sezonului rece:

  •  vă îndemnăm să verificați cu grijă sobele/şemineele, canalele şi coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.
  •  tencuiți şi spoiți cu var partea din pod a coșului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor.
  •  curățați canalele şi coșurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic.
  •  nu introduceți în sobă/şeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsați ușa de la focar deschisă şi nu supraîncălziți sobele/şemineele.
  •  nu lăsați copiii nesupravegheați, în încăperi unde sunt în funcțiune astfel de mijloace de încălzire.

CITEȘTE ȘI:

Somnul de 5 ore crește cu până la 40% riscul de cancer, boli de inimă sau diabet, la adulți. Cât este recomandat să dormi?

Vine frigul, dăm drumul la centrală! Recomandări ale pompierilor clujeni pentru prevenirea unui incendiu

abonare newsletter