Actualitate

Transport de tancuri americane și muniție pe calea ferată din Cluj

Un tren cu zeci de vehicule blindate și transportoare de muniție a fost surprins circulând pe căile ferate din județul Cluj. Pe platformă au putut fi observate o serie de tancuri americane Abrams - tancul standard de lupta al Forțelor S.U.A, dar și alte echipamente militare.

Convoi vehicule blindate Cluj/ captură foto gherlainfo.ro Convoi vehicule blindate Cluj/ captură foto gherlainfo.ro

 

 


România face demersuri pentru întărirea Flancului Estic al NATO. Astfel, țara noastră susține necesitatea unui număr sporit de militari și echipamente, potrivit declarației președintelui Iohannis de la finalul lui noiembrie 2022, după întrevederea avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 


Apariția unui tren încărcat cu tancuri, care a circulat duminică dinspre Cluj spre Dej, a atras atenția tuturor.

Convoiul militar a trecut prin Gherla în jurul orei 13.00, dar și prin localitatea Livada, din comuna Iclod, potrivit gherlainfo.ro


Trenurile încărcate cu tancuri au devenit o obișnuință în ultimii ani. Numeroase transporturi au fost observate la Gherla, circulând în aceeași direcție, semnalează sursa citată. 

Convoi de blindate și transport de muniție pe căile ferate din Cluj/ captură video gherlainfo.ro

La începutul lui septembrie 2022, România își manifesta interesul pentru achiziționarea de tancuri americane Abrams.


De altfel, în cadrul expoziției Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022, la standul celor de la General Dynamics, unde americanii au prezentat mașina de luptă a infanteriei ASCOD, un panou special a atras numeroase priviri, panou pe care se putea citi mesajul, sub un imaginea unui tanc american: „Abrams pentru România”, informează defenseromania.ro

Convoi de blindate și transport de muniție pe căile ferate din Cluj/ captură video gherlainfo.ro

Și Varșovia anunța,  în vara acestui an, că va achiziționa un lot suplimentar de 116 tancuri americane Abrams. Achiziția vine după semnarea contractului pentru cele 250 de Abrams în cea mai modernă versiune - Abrams M1A2 SEPv3. 


În mai multe rânduri, oficialii de la Kiev și-au exprimat dorința ca armata ucraineană să primească tancuri Abrams și Leopard 2, dar Statele Unite sunt reticente în a răspunde favorabil unei astfel de solicitări.

În noiembrie 2022, sistemul de apărare aeriană a României a fost testat de NATO, după incidentul din Polonia, când o rachetă ucraineană a căzut pe teritoriul polonez.

Ulterior, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Klaus Iohannis declara că este nevoie de „planuri foarte concrete ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine și ce trupe trimite” deoarece „nu putem lăsa astfel de decizii pentru ultimul moment”.

Statul român vrea o strategie clară privind capabilitățile militare, astfel încât să știe exact pe ce trupe aliate se poate baza pentru orice potențială intervenție.

CITEȘTE ȘI:

România vrea creșterea gradului de apărare pe Flancul Estic. Iohannis: E nevoie de planuri foarte concrete, în cazul unui atac să știm exact cine și ce trupe trimite

NATO a testat sistemul de apărare aeriană a României printr-un atac simulat

Ultimele Stiri
abonare newsletter