Actualitate

Sute de clujeni s-au adunat la sfințirea apei de Bobotează, la Catedrala Mitropolitană! VIDEO

Boboteaza este sărbătorită vineri, 6 ianuarie 2023. Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, a sfințit apa și a susținut o slujbă religioasă la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Clujenii s-au adunat în număr mare în Piața Avram Iancu pentru a lua apă sfințită și a participa la slujba de Bobotează / Foto: Florin-Vasile Șomlea Clujenii s-au adunat în număr mare în Piața Avram Iancu pentru a lua apă sfințită și a participa la slujba de Bobotează / Foto: Florin-Vasile Șomlea

 

 


Clujenii s-au adunat în număr mare în Piața Avram Iancu, la slujba de la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului”, cu ocazia zilei de Bobotează

La Praznicul Botezului Domnului sau Boboteaza, vineri, 6 ianuarie 2023, a participat părintele Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a sfințit apa. 


Numeroși clujeni au așteptat să primească apă sfințită în curtea Catedralei.

În a doua zi după Bobotează (Sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul), sâmbătă, 7 ianuarie 2023, Mitropolitul Clujului va sluji la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca, cartierul Mărăști, strada București.


Ce semnifică sărbătoarea de Bobotează

Boboteaza face parte din seria celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească faptele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică. De aceea Biserica mai numeşte Boboteaza „Arătarea Domnului”, „Dumnezeiasca Arătare” şi „Epifania”, această din urmă denumire provenind din limba greacă şi însemnând „arătare”, „descoperire”, „revelare”. 

Ortodocşii prăznuiesc botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit scrierilor, în această perioadă, în pustiul Iordanului îşi începuse activitatea profetică Ioan Botezătorul. Prin învăţătura sa, acesta ajunsese să uimească şi să atragă mulţi oameni. Deşi învăţăturile sale erau înscrise în Legea lui Moise, Ioan Botezătorul venea cu ceva nou: curajul să le spună pe faţă şi să le reamintească permanent oamenilor că „s-a apropiat împărăţia cerurilor”.


Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulţimilor. Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toţi cei patru evanghelişti.

CITEȘTE ȘI:

Boboteaza, ziua în care sunt sfinţite apele și sunt interzise certurile în casă. Tradiții și superstiții de 6 ianuarie

Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul devin sărbători legale în care nu se lucrează. Senatul a adoptat tacit propunerea

Ultimele Stiri
abonare newsletter