Actualitate
Interes crescut la Cluj pentru tehnologiile inovative de transport. „Viitorul va fi al hidrogenului”
Tehnologiile inovative de transport public, precum autobuzul pe bază de hidrogen, continuă să reprezinte teme de interes pentru Cluj. Busul cu hidrogen (combustibilul viitorului) ar putea face parte din flota autobuzelor din oraș.
Autobuzele pe bază de hidrogen vor deveni o regulă în viitor/ captură foto Emil Boc Facebook.com
Încă din 2019, administrația Clujului își manifesta interesul pentru autobuzele pe bază de hidrogen.
Potrivit specialiștilor în domeniu, în termeni de 10-20 ani, autobuzele electrice vor ține de domeniul trecutului.
În octombrie 2022, Primăria Cluj-Napoca contracta serviciile Universității Tehnice (UTCN) pentru a pregăti caietul de sarcini aferent achiziționării mai multor autobuze cu hidrogen pentru transportul public din oraș.
De la autobuze electrice la busuri cu hidrogen?
Clujul a fost primul oraş din România care a introdus în circulaţie autobuzele electrice. Pasul următor pare a fi reprezentat de autobuzele cu hidrogen, motiv pentru care, în bugetul de anul trecut au fost alocați bani pentru tehnologiile inovative în materie de transport public.
Și în acest an, autoritățile a prevăzut peste 400.000 de lei în buget pentru autobuzele cu hidrogen din Cluj-Napoca.
„Anul trecut s-a declanșat proiectul de colaborare Consultanță tehnică de specialitate, pentru autobuzele cu hidrogen, și este în derulare.
Anul viitor sperăm să putem trece inclusiv la faza de pregătire a licitației.
De aceea avem continuitate la proiectul cu autobuzele cu hidrogen.
Prima dată trebuie să faci studiu de fundamentare, și la acesta am lucrat și lucrăm în 2023, se finalizează și trecem la etapa a doua, etapa de pregătire a licitației”, a explicat edilul Emil Boc în ședința de prezentare a bugetului Clujului 2023.
„Viitorul este al hidrogenului”
Și cu acel prilej, autoritățile și-au manifestat interesul pentru cercetarea și investiția în domeniul tehnologiilor inovative.
Acum, Emil Boc este convins că viitorul este «pe bază de hidrogen».
„Sunt chestiuni complicate, dacă vorbiți cu specialiștii, despre ce lume a viitorului vorbim…
E un proiect mai larg, discutăm și în context european de un concept de «hydrogen valleys», structuri integrate în care să produci și să consumi hidrogen.
În parteneriat cu mediul de afaceri, lucrăm împreună cu Comisia Europeană la un proiect de o asemenea anvergură, nu pot vorbi mai multe acum pentru că suntem în chinurile facerii dar, rețineți!, viitorul va fi al hidrogenului.
După cum avem panouri fotovoltaice, cu dimensiunea de energie alternativă, autobuzele electrice vor deveni învechite peste 10-20 de ani.
Regula zilei va deveni autobuzul cu hidrogen.
Cine investește în hidrogen din timp, va fi câștigător. În orice domeniu.
Aceasta este părerea personală pe care o am bazându-mă pe informațiile pe care le am din centrul politicilor de la Bruxelles”, a declarat edilul Emil Boc în cadrul ședinței de prezentare a bugetului municipiului Cluj-Napoca 2023.
În 2021, în Cluj-Napoca a fost testat un asemenea vehicul al viitorului. Avantajul acestor autobuze este că nu poluează, prețul însă este pe măsură, astfel încât un asemenea vehicul valorează jumătate de milion de euro.
CITEȘTE ȘI: