Actualitate

VIDEO. Apariții surpriză în Parcul Natural Apuseni! Femelă de râs împreună cu pui și cerbi, surprinși de camerele de supraveghere

În Parcul Natural Apuseni animalele se simt în largul lor. Camerele de supraveghere au surprins mai mulți cerbi și o femelă de râs împreună cu puii.

În Parcul Natural Apuseni animalele se simt în largul lor. Camerele de supraveghere au surprins mai mulți cerbi și o femelă de râs împreună cu puii/ Foto: captură ecran video Parcul Natural Apuseni - Facebook În Parcul Natural Apuseni animalele se simt în largul lor. Camerele de supraveghere au surprins mai mulți cerbi și o femelă de râs împreună cu puii/ Foto: captură ecran video Parcul Natural Apuseni - Facebook

 

 


Parcul Natural Apuseni este un loc propice pentru faună. De la urși la porci mistreți și cerbi, animalele sunt monitorizate de camerele de supraveghere.

 


În urmă cu câteva zile o femelă de râs împreună cu doi pui a fost surprinsă de camerele de supraveghere.

„Colegii noștrii au identificat un exemplar de căprioară prinsă de către râs și au decis să monteze o cameră de monitorizare. În imagini se poate observa cum acest redutabil și discret prădător se hranește câteva nopți la rând. În primă fază cei doi pui care au o vârstă de aproximativ 10 luni doar asistă în timp ce mama manancă, după care sunt lăsați si ei să se apropie de pradă. Le-au rămas doar două luni in care să deprindă și să invețe de la mamă abilitățile de a trai pe cont propriu. 


La final ca orice felină încearcă să își ascundă prada acoperind-o cu frunze”, au transmis reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

În altă filmare au fost surprinși mai mulți cerbi.


Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au venit cu o serie de recomandări pentru cei care vizitează zona.

  • Informați-vă din surse oficiale cu privire la regulile ce trebuie respectate într-o arie protejată
  • Nu vă abateți de la traseele turistice semnalizate
  • Folosiți doar drumurile deschise circulației publice
  • Camparea si aprinderea focului se face doar in locurile permise
  • Lăsați doar pașii în urma voastră - fără deșeuri

Aria protejată naturală de tip mixt „Parcul Natural Apuseni”

Primele inițiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparțin lui Emil Racoviță, însă Parcul Natural Apuseni a fost înființat de abia în anul 1990. Acesta se întinde pe trei județe și anume Alba, Cluj și Bihor. În anul 2009, în cadrul Galei Premiilor „EDEN” de la Bruxelles, Parcul Natural Apuseni a fost premiat ca destinație turistică de excelență. Parcul Natural Apuseni reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate, vârfuri, abrupturi stâncoase, chei, văi, ponoare, avene, peșteri.


Vegetația este una specifică în cea mai mare parte habitatelor montane, cu păduri de conifere sau de foioase, păduri în amestec, tufărișuri de arbuști și ierburi de luncă, de pajiște sau de stâncărie.

Fauna parcului este una diversificată și bine reprezentată de mai multe specii de mamifere (urs, căprioară, capra neagră, lup, vidră, veveriță, arici, șoarece de câmp, liliac), păsări (cocoșul de munte, acvila de munte, corb, uliu) pești (păstrăv, scobar, clean), reptile și amfibieni (șopârla, vipera, salamandra).

În interiorul parcului, pe teritoriul județului Cluj, întâlnim câteva obiective turistice, precum Cascada Vălul Miresei, Molhașele din Valea Izbucelor, Stațiunea Beliș-Fântânele.

CITEȘTE ȘI:

Doi ursuleți drăgălași, alături de ursoaică, filmați în pădurile Parcului Natural Apuseni. VIDEO

Urșii sunt mai inteligenți decât par! Au găsit camerele video din Parcul Național Cozia. VIDEO

POZA ZILEI. Un CERB a fost surprins în Pădurea Făget din Cluj-Napoca

abonare newsletter