Actualitate

Programul „Rabla local”, funcțional din martie. 100 de mii de mașini uzate vor fi scoase din circulație

În jur de 100.000 de mașini, cu o vechime de peste 15 ani, vor fi scoase din circulație prin intermediul programului „Rabla local”, care ar putea fi deschis în martie 2023.

Programul de casare a mașinilor vechi ar putea fi deschis în martie 2023/captură foto: primariaclujnapoca.ro Programul de casare a mașinilor vechi ar putea fi deschis în martie 2023/captură foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


În 2023, în municipiul Cluj-Napoca vor fi casate 2.000 de mașini mai vechi de 15 ani. Bugetul alocat de Primărie în acest sens este de 6 milioane de lei. 

 


240 de milioane de lei pentru casarea mașinilor vechi

Programul „Rabla local”, prin care pot fi casate maşini mai vechi de 15 ani fără obligaţia achiziţionării uneia noi, va demara în luna martie, iar numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială va fi stabilit în funcţie de populaţie, potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

Pentru acest an, programul beneficiază de o alocare de 240 milioane de lei.


Programul a fost discutat, joi, de ministrul Tanczos Barna în cadrul unei întâlniri avute cu primari din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Înainte de a fi dezbătut în Bistrița, subiectul programului „Rabla local” a fost analizat, luna trecută, în cadrul ședinței Asociației Municipiilor din România (AMR), la care au participat primarul Emil Boc și ministrul Mediului Tanczos Barna.


„Am discutat în mod special despre „Rabla local”, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. 

Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani. 


Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu.

Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a spus Tanczos.

Ministrul Mediului a precizat că ghidul aferent programului va fi supus consultării publice în cel târziu două săptămâni, în această perioadă urmând să fie finalizat şi sistemul informatic pentru „Rabla local”

2.000 de rable, „scoase” din Municipiul Cluj-Napoca

Municipiul Cluj-Napoca va participa la Programul casarea autovehiculelor uzate, în anul 2023, pentru un număr de 2.000 de autovehicule, în limita a 6.000.000 de lei. Suma de 6.000.000 de lei este cuprinsă în proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca, supus dezbaterii publice în 17 ianuarie. În cadrul unei sesiuni, un solicitant poate obține finanțare pentru cel mult 50.000 de autovehicule uzate. 

Etapa consultării publice are loc în perioada 31 ianuarie – 15 februarie 2023. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Programul privind casarea autovehiculelor uzate ar fi trebuit să înceapă în toamna lui 2022, dar a fost amânat pentru prima parte a lui 2023, potrivit unui anunț al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). 

Persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să folosească fondurile obținute pentru achiziționarea unui autovehicul nou. 

CITEȘTE ȘI:

Primăria Cluj-Napoca scoate 2.000 de RABLE de pe străzile și trotuarele orașului, în 2023

abonare newsletter