Actualitate

Zonă de agrement în Pădurea Făget. Emil Boc: „Vom apăra cu dinții orice colț verde”

Primăria pierde un spațiu verde din Făget, care urmează să fie transformat în zonă de agrement, în urma unei decizii a instanței de judecată. Clujul poate pierde mai multe zone verzi în viitor, din cauza modificărilor legislative, atrage atenția Emil Boc.

Pădurea-parc Făget/captură foto Emil Boc Facebook.com Pădurea-parc Făget/captură foto Emil Boc Facebook.com

 

 


În ședința de Consiliu local de joi, consilierii au dezbătut un proiect de hotărâre pentru punerea în executare a unei Sentințe Civile a Tribunalului Cluj, rămasă definitivă prin Decizia Curții de Apel Cluj. 

Proiectul de hotărâre pentru punerea în executare a unei decizii a instanței de judecată privind transfprmarea unei parcele de teren din zona Făget în spațiu de agrement/captură foto primariacluj-napoca.ro

Proiectul viza modificarea încadrării urbanistice pentru o suprafață de teren în vederea realizării unei zone de agrement, aspect ce necesită actualizarea Planului Urbanistic General. 


Proiectul de hotărâre pentru punerea în executare a unei decizii a instanței de judecată privind transfprmarea unei parcele de teren din zona Făget în spațiu de agrement/captură foto primariacluj-napoca.ro

Consilierul USR Călin Groza a arătat că municipalitatea ar trebui să acționeze pentru a opri această „vulnerabilitate a PUG-ului actual adoptat în anul 2014, prin care se permite apariția de construcții în pădurea Făget”.

De cealaltă parte, edilul Emil Boc a semnalat riscul modificărilor legilsative operate în Parlament, care ar putea deschide „Cutia Pandorei” în ceea ce privește spațiul verde din Cluj, prin care orașul ar putea pierde și mai mult teren. 


„Avem din nou un proces pierdut definitiv de Primărie prin care parcele de teren din pădurea Făget își schimbă destinația din zonă verde UTR Vp în zonă de agrement public/privat UTR Aapp.

De data asta este vorba de parcele cu suprafața mai mare de 2000 mp, deci conform Regulamentului Local de Urbanism se poate construi o unitate de agrement pentru public (pensiune, restaurant, alei, parcaje).


Ce măsuri are în vedere Primăria pentru a corecta vulnerabilitatea PUG actual? S-ar putea modifica RLU pentru a fi mai restrictiv cu construcțiile în zonele de agrement public? Se au în vedere chiar exproprieri în cazurile critice?

Ce s-a inclus suplimentar in caietul de sarcini pentru elaborarea noului PUG care să justifice dublarea costului documentației de la 2,5 la 5 milioane lei? Aici nu avem actualizare de indicatori tehnico-financiari, este doar un studiu”, a fost intervenția consilierului (USR) Călin Groza.


Boc: Nu toate modificările făcute prin lege sunt bune

Potrivit Primăriei, dimensiunea verde a orașului reprezintă o componentă asumată la nivel de strategie, însă autoritățile locale nu pot trece peste deciziile instanței de judecată. 

„Acum, acest document nou pe care îl avem în lansare, pentru actualizarea Planului Urbanistic General ține cont de modificările urbanistice care au intervenit între timp. Unele mai bune, altele mai proaste. Pentru că nu toate modificările sunt bune, din perspectiva noastră, care s-au făcut prin lege. 

Unele, consider eu, deschid niște „cutii ale Pandorei” care ne vor face să pierdem mai multe spații verzi în viitor. Aceasta e părerea mea, dar sper să nu se adeverească.

Noi nu suntem aici comentatori, suntem oameni care trebuie să punem în aplicare, în regulamente, legile naționale care sunt adoptate de Parlament. 

Noi vom apăra cu dinții orice colț verde din Făget, vreau să știți asta.

Peste instanțele de judecată nu putem trece. 

Aici, partea plină a paharului care poate fi este că nu se face bloc, se face construcție de agrement pentru a-i deservi pe cei care merg să facă turism, nu e o chestiune care să distrugă ecosistemul. 

Vă asigur că noi vom apăra, prin orice mijloace legale posibile, orice colț verde din Făget, iar acum, la actualizare, vom ține cont de tot ce înseamnă cadrul legal aferent, cu păstrarea sfântă a acestei prevederi care ține nu numai de Făget, ci și de alte zone verzi ale orașului, pentru a le proteja. 

Este o dimensiune vitală, strategică a viziunii urbane”, a explicat primarul Emil Boc. 

Potrivit autorităților, procentul de ocupare a terenului din zona Făget este de doar 5%.

Proiectul a trecut cu 26 de voturi „pentru”. 

CITEȘTE ȘI:

Pădurea Făget, distrusă de motociclete și mașini off-road! Vinovații: „Nu îmi puteți da atâtea amenzi câte pot eu plăti” VIDEO

O nouă potecă tematică, pentru toate vârstele, în Pădurea Făget

abonare newsletter