Actualitate

Imagini spectaculoase cu doi lupi care se plimbă prin zăpadă, în Parcul Natural Apuseni. VIDEO

În Parcul Natural Apuseni animalele se simt în largul lor. Camerele de supraveghere au surprins doi lupi care se plimbă prin stratul gros de zăpadă.

Doi lupi au fost surprinși în Parcul Natural Apuseni/ Foto: captură ecran video Parcul Natural Apuseni - Facebook Doi lupi au fost surprinși în Parcul Natural Apuseni/ Foto: captură ecran video Parcul Natural Apuseni - Facebook

 

 


Parcul Natural Apuseni este un loc propice pentru faună. De la urși la porci mistreți și cerbi, animalele sunt monitorizate de camerele de supraveghere.

 


Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au publicat, miercuri, o filmare cu doi lupi care se plimbă prin stratul gros de zăpadă.

În imagini se poate observa cum unul dintre lupi se pare că vede camera și fuge speriat, urmat imediat de celălalt animal.


„Puţine mamifere sunt atât de loiale şi de puternic ataşate de grupul din care fac parte, precum lupul. Spre deosebire de alte canide, ca de exemplu vulpile sau coioţii, lupul, de obicei, există pentru haita sa. În cadrul haitei, lupii îşi vor demonstra în mod constant rangul pe care îl deţin. Când doi lupi dintr-o haită se întâlnesc, cel care are rangul superior, va manifesta , faţă de cel din rang inferior, un comportament agresiv şi încredere prin ridicarea cozii, îndreptarea urechilor spre înainte, ridicarea buzei superioare, într-un rânjet, şi încercarea de a părea cât mai mare şi ameninţător posibil”, au transmis cei de la Parcul Natural Apuseni.

Aria protejată naturală de tip mixt 

Primele inițiative în vederea constituirii unui parc în această zonă îi aparțin lui Emil Racoviță, însă Parcul Natural Apuseni a fost înființat de abia în anul 1990. Acesta se întinde pe trei județe și anume Alba, Cluj și Bihor. În anul 2009, în cadrul Galei Premiilor „EDEN” de la Bruxelles, Parcul Natural Apuseni a fost premiat ca destinație turistică de excelență. Parcul Natural Apuseni reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate, vârfuri, abrupturi stâncoase, chei, văi, ponoare, avene, peșteri. Vegetația este una specifică în cea mai mare parte habitatelor montane, cu păduri de conifere sau de foioase, păduri în amestec, tufărișuri de arbuști și ierburi de luncă, de pajiște sau de stâncărie.


Fauna parcului este una diversificată și bine reprezentată de mai multe specii de mamifere (urs, căprioară, capra neagră, lup, vidră, veveriță, arici, șoarece de câmp, liliac), păsări (cocoșul de munte, acvila de munte, corb, uliu) pești (păstrăv, scobar, clean), reptile și amfibieni (șopârla, vipera, salamandra).

În interiorul parcului, pe teritoriul județului Cluj, întâlnim câteva obiective turistice, precum Cascada Vălul Miresei, Molhașele din Valea Izbucelor, Stațiunea Beliș-Fântânele.

CITEȘTE ȘI:

Doi ursuleți drăgălași, alături de ursoaică, filmați în pădurile Parcului Natural Apuseni. VIDEO

POZA ZILEI. Un CERB a fost surprins în Pădurea Făget din Cluj-Napoca

abonare newsletter