Actualitate

Guvernul Ungureanu a fost învestit de Parlament

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/05_ziua/parlament.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Guvernul Ungureanu a fost învestit joi de Parlament cu 237 voturi pentru şi 2 împotrivă, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean.</p>

„Avem Guvern!”, a anunţat Oltean pe holurile Parlamentului, informează Mediafax. Pentru învestirea Guvernului, erau necesare 232 de voturi „pentru”.

Vasile Blaga, care a condus şedinţa, a menţionat că au fost respectate prevederile regulamentare şi constituţionale cu privire la procedurile prealabile dezbaterii cererii de acordare a votului de încredere.

„Plenul va constata că nu este un impediment pentru continuarea lucrărilor având în vedere faptul că dispoziţiile regulamentare referitoare la cvorum şi majoritatea necesară adoptării unor hotărâri de către Camerele reunite trebuie înţelese ca mijloace procedurale minimale, de protecţie, în scopul respectării drepturilor tuturor membrilor ai Camerelor, şi nu ca instrumente de împliedicare a funcţionării Camerelor Parlamentului”, a menţionat Blaga, propunând această decizie parlamentarilor, care au votat favorabil.

Blaga a mai menţionat că avizele comisiilor permanente sau procesele-verbale referitoare la audierea candidaţilor pentru funcţia de ministru au fost transmise anterior candidatului la funcţia de prim-ministru.

Pe ordinea de zi a reuniunii sunt trei puncte, respectiv prezentarea programului şi a listei guvernului de către premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu, dezbaterea programului de guvernare şi votul asupra Guvernului.

În sală au fost prezenţi şi câţiva parlamentari ai opoziţei.

Deputatul Nicolae Păun a declarat, joi, că parlamentarii minorităţilor "susţin condiţionat" Guvernul Ungureanu, condiţiile fiind creşterea pensiilor şi a salariilor din mai şi îmbunătăţirea mediului de afaceri şi că, dacă nu se respectă aceste cerinţe, sunt dispuşi să voteze prima moţiune de cenzură.

Nicolae Păun a făcut declaraţiile în acest sens după o şedinţă a grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Deputaţii minorităţilor naţionale s-au întâlnit, joi dimineaţă, pentru a lua o decizie privind susţinerea Guvernului.

Înaintea şedinţei, deputatul Nicolae Mircovici a declarat, pentru Mediafax, că există unele nemulţumiri, neîmpliniri în rândul minorităţilor naţionale pentru faptul că în coaliţie deciziile nu au fost în consonanţă cu punctele de vedere ale minorităţilor.

„Există în rândul minorităţilor unele neîmpliniri, nemulţumiri, unele decizii luate de guvern nu au fost în consonanţă cu punctele noastre de vedere. Am susţinut măsurile de austeritate, dar sub rezerva luării unor contramăsuri economice cum ar fi Legea holdingului, dar acestea nu au fost luate”, a mai spus Mircovici.

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale este alcătuit din 17 deputaţi.

 


Fotocredit: Mediafax

Ultimele Stiri
abonare newsletter