Actualitate
Percheziții la persoane suspectate că ar fi închiriat mașini cu acte false în Cluj, pe care le vindeau la dezmembrări. Prejudiciu de zeci de mii de euro
O serie de percheziții au avut loc joi dimineață la persoane bănuite că ar fi indus în eroare firme de rent-a-car din Cluj, București și Constanța, prin închirierea cu acte false a autovehiculelor. Prejudiciul cauzat e de ordinul zecilor de mii de euro.
Percheziții la persoane bănuite că ar fi închiriat mașini cu acte false în Cluj, Constanța și București/captură foto: Poliția Română
Mai multe percheziții au avut loc joi dimineață în județul Ilfov, la persoane suspectate că ar fi închiriat mașini, folosind acte false, după care le-ar fi vândut la centre de dezmembrări auto, conform unui comunicat transmis de Poliția Capitalei.
„La data 15 martie 2023, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Furturi de Autovehicule au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară și 5 mandate de aducere, în județul Ilfov, într-un dosar în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
În fapt, în perioada noiembrie 2022 – prezent, mai multe persoane ar fi indus în eroare firme de rent-a-car din Capitală și din județele Constanța și Cluj, constând în aceea că, în urma încheierii contractelor de închiriere a autovehiculelor, ar fi folosit acte de identitate false, cu scopul de a intra în posesia mașinilor și a le valorifica fără drept, obținând astfel un folos patrimonial injust”, se arată în comunicatul citat.
Cum operau infractorii?
„Din cercetări, s-a stabilit că bănuiții ar fi identificat pe internet anunțuri de închirieri autoturisme de lux, după care ar fi contactat telefonic reprezentanții societății de închirieri, recomandându-se cu identitate falsă, apoi, ar fi pus la dispoziție fotocopii ale cărții de identitate și ale permisului de conducere pe numele fals. De asemenea, ar fi solicitat fotografii cu autoturismele și efectuarea plății în numerar. Imediat ce autoturismele intrau în posesia bănuiților, ar fi fost verificate cu un sistem de detectare pentru aparate GPS și erau demontate, apoi ar fi fost transportate și valorificate la centre de dezmembrări auto de pe raza județelor Prahova, Buzău și Ilfov”, mai precizează Poliția Capitalei.
Prejudiciul cauzat este de aproximativ 75.000 de euro, conform polițiștilor.
În baza mandatelor de aducere, persoanele vizate au fost conduse la audieri. Trei au fost reținute pentru 24 de ore, iar două dintre acestea au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului Furturi de Autovehicule, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Efectuarea percheziţiei domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are drept scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, arată Poliția Română.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: