Actualitate
Finanțare de la bugetul local pentru asistența de sănătate publică și unitățile de cult din Cluj
Și în acest an Primăria anunță acordarea de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România, precum și pentru asigurarea asistenței de sănătate publică.
Finanțare de la bugetul local pentru culte și organizații de asistență pentru sănătate publică/Foto: SMURD Cluj Facebook.com
Anul trecut, Primăria a alocat 3 milioane de lei pentru a sprijini construirea și reparația locașurilor de cult din municipiul Cluj-Napoca.
Și în 2023 administrația locală acordă sprijin financiar de la bugetul local pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România și pentru asigurarea asistenței de sănătate publică.
Perioada de depunere a cererilor de sprijin financiar este 19.04.2023 - 03.05.2023 pentru unitățile de cult.
Perioada de depunere a cererilor - 19.04.2023 - 18.05.2023 pentru asigurarea asistenței de sănătate publică.
Cum se acordă finanțarea pentru unitățile de cult?
În decembrie 2022, administrația locală lansa în dezbatere publică un proiect ce prevedea includerea Catedralei Mitropolitane din Cluj în proiectul de finanțare cu fonduri structurale europene în vederea reabilitării edificiului cultural precum și a introducerii ulterioare a acestui obiectiv în circuitul turistic. Finanțarea estimată pentru restaurarea Catedralei ortodoxe din Cluj-Napoca era în valoare de 9 milioane de euro.
Sprijinul financiar de la bugetul local pentru unitățile de cult se poate acorda pentru următoarele situații:
a) Întreținerea și funcționărea unităților de cult fără venituri sau cu venituri mici;
b) Construirea, în condițiile aprobării documentațiilor tehnico-economice potrivit reglementărilor în vigoare, precum și pentru repararea lăcașurilor de cult;
c) Conservarea și întreținerea bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase;
d) Desfășurarea unor activități de asistență socială și medicală ale unităților de cult;
e) Amenajărea și întreținerea muzeelor cultural-religioase;
f) Construirea, amenajarea și repararea clădirilor având destinația de așezăminte de asistență socială și medicală ale unităților de cult;
g) Construirea și reparărea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult;
h) Construirea și reparărea sediilor unităților de învățământ teologic, proprietate a cultelor recunoscute.
Anul trecut, din suma totală în valoare de 3 milioane de lei, destinată sprijinului cultelor religioase pentru unitățile de cult, cultul ortodox a obținut suma de 1.968.000 lei, urmat de cultul greco-catolic – 450.000 lei și cultul romano-catolic și franciscan – 180.000 lei.
Fonduri pentru asigurarea asistenței de sănătate publică
În cazul organizațiilor care asigură asistența de sănătate publică, sprijinul financiar de la bugetul local se poate acorda pentru:
a) finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare publice de interes județean sau local și ale unităților sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale.
b) cheltuieli de funcționare și întreținere a mijloacelor de intervenție a echipajelor de prim ajutor calificat care funcționează în sistemul SMURD, în structura serviciilor publice voluntare pentru situații de urgență, cu excepția cheltuielilor de personal paramedical care deservește aceste echipaje.
Aceste cheltuieli pot fi cofinanțate din bugetul local, în baza unor protocoale de colaborare încheiate între spitalul în structura căruia se află respectiva unitate de primire a urgențelor care coordonează activitatea medicală din cadrul SMURD, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean Cluj.
c) desfășurarea unor proiecte locale de sănătate publică.
Documentația de solicitare a sprijinului financiar se poate depune într-un exemplar scris la Serviciul de Informare pentru Cetățeni, Calea Moților nr. 5-7, Cluj-Napoca, precum și online cu semnătură electronică pe site-ul www.primariaclujnapoca.ro secțiunea Administrație – Servicii online – Depune cereri – Serviciul Management proiecte sociale, culturale și sportive sau www.edirect.e-guvernare.ro.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: