Actualitate
Proiect inedit. Elevii clujeni imaginează casele fantastice ale viitorului
Un proiect inspirat de elevi din ciclul primar și care imaginează un oraș al viitorului, plin de case fantastice, a fost deschis în centrul municipiului Cluj-Napoca.
Elevii clujeni imaginează orașul viitorului/foto: monitorulcj.ro
O expoziție inedită, cu imaginea unui oraș al viitorului, creat de copii, s-a deschis, oficial, în centrul Clujului, pe Bulevardul Eroilor.
Expoziția cuprinde 31 de lucrări ale elevilor clasei a IV-a B de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, care au urmat cursul „De-a arhitectura în orașul meu”, în anul școlar 2021-2022. Cursul a fost unul opțional, gratuit, coordonat de arhitectul Ciprian Șimon și profesor pentru învățământ primar Cecilia Nagy.
„Aș vrea să semnalez două aspecte importante ale evenimentului de astăzi. Odată e vorba de implicarea copiilor în partea de creație și expunerea lor în cadrul orașului, prin intermediul unui proiect deosebit de ceea ce se face în mod obișnuit la școală.
Cursul „De-a arhitectura” îi învață pe copii cum să exploreze orașul într-o manieră proprie.
Aceasta este una dintre ele, în care elevii desenează lucruri, aici e vorba despre case, și le expun în spațiul public pentru ca elevii să simtă că pot contribui la ceva din spațiul orașului.
Al doilea motiv important este ca cetățenii să fie parte a acestui demers care îi implică pe elevi”, a declarat arhitectul Ciprian Șimon.
Proiectul valorifică creativitatea elevilor
Cursul „De-a arhitectura în orașul meu” este unul opțional, oferit gratuit de arhitecții Beyond visual arts Gmbh și care, în prezent, se derulează în câteva școli din Cluj-Napoca.
Prima ediție a cursului a avut loc în anul școlar 2021 – 2022 și s-a încheiat cu 31 de lucrări realizate de elevi, reprezentând fiecare câte o casă imaginată de cei mici. Ideile elevilor au devenit temă pentru biroul de arhitectură Beyond visual arts Gmbh din Cluj-Napoca, condusă de Zsolt Szeibert, și au fost prelucrate și transformate în vizualizări tridimensionale.
„În privința implicării elevilor, am fost depășit de creativitatea elevilor și am încercat să facem față valului de creativitate specific copiilor.
Copiii, dacă sunt ascultați de învățători și părinți, dar și de societate, au un cuvânt extraordinar de spus și mai mereu e perspectiva corectă”, a explicat Ciprian Șimon.
De unde a apărut inițiativa?
„Suntem o asociație care ne ocupăm la nivel național de promovarea educației arhitecturale și a valorilor sociale ce decurg din aceasta -„De-a arhitectura” este numele proiectului.
Suntem câteva sute de voluntari arhitecți care împărtășim acest mesaj, și în colaborare cu oamenii din lumea reală a lucrului cu imaginile, încercăm să le distribuim și să le facem cât mai valoroase în spațiul public”, a completat arhitectul Cipian Șimon.
Evenimentele de acest fel sunt organizate anual, la nivel național. Acum proiectul este desfășurat la Cluj, dar în fiecare oraș din țară se organizează proiecte de acest gen.
„Eu conduc un birou de comunicare vizuală în arhitectură, și avem clienți de top din toată lumea. Din acest punct de vedere este o interacțiune inedită, întrucât cotidianul este plin de convenții și reguli.
La invitația arhitectului Ciprian Șimon, am fost încântați de această idee, prin care să implicăm elevii de clasa a IV-a, aspect ce a adus o doză de prospețime. Am încercat să pătrundem în lumea lor, să înțelegem aceste schițe pe care ei le-au făcut neîngrădit, cu o fantezie debordantă.
Copiii nu au avut calificative, noi nu i-am notat, pur și simplu am fost curioși de ideile lor și le-am luat în serios.
Sperăm că elevii pot să învețe astfel că inițiativa este benefică, faptul că este bine să-și exprime creativitatea și fantezia, pentru că la un moment dat cineva ia ideea ta în serios și o duce mai departe”, a declarat Zsolt Szeibert, biroul de arhitectură Beyond visual arts Gmbh din Cluj-Napoca.
„Am făcut parte din proiectul de arhitectură timp de un an de zile, împreună cu Ciprian Șimon, arhitect voluntar, am desfășurat timp de o oră pe săptămână activități specifice domeniului mediului construit. Pot să vă spun că a fost o experiență utilă atât pentru elevi, dar și pentru noi daascălii”, a declarat și profesorul Cecilia Nagy.
„Imi place să desenez, să imaginez, în fiecare zi îmi vine câte o idee. De altfel, fiecare idee care îmi vine e mai bună decât cea anterioară”, a declarat și Paul, elev în clasa a V-a.
„Știu cât de restrictiv și rigid era sistemul de învățământ în copilăria noastră. Cred că această inițiativă stimulează creativitatea, stimulează inteligența și dă posibilitatea copiilor să arate partea lor bună, să se exprime așa cum sunt și să fie la rândul lor motiv de inspirație pentru alți copii.
Mi-ar plăcea ca copilul meu să facă ceva creativ, dar îl voi susține indiferent de cariera pe care o va alege. Însă poate cel mai important este să facă ceea ce dorește, ceea ce îi place, prin care îi poate ajuta și pe ceilalți”, a declarat tatăl lui Paul.
Expoziția „Case de vis fantastice” este accesibilă publicului larg până în 15 mai 2023. Evenimentul este organizat de Beyond visual arts Gmbh în parteneriat cu Asociaţia De-a Arhitectura și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT).
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: