Național

CSM reacționează la modificările adoptate de deputați în cazul pensiilor magistraților: „Generează consecințe iremediabile în sistemul judiciar”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a criticat, miercuri, modificările adoptate de deputați privind pensionarea magistraților la 65 de ani. „Este inacceptabil ca într-un stat de drept independența justiției să constituie o temă în campania electorală”, spune CSM.

Reacția CSM la modificările adoptate de deputați în cazul pensiilor magistraților: „Generează consecințe iremediabile în sistemul judiciar”|Foto: csm1909.ro Reacția CSM la modificările adoptate de deputați în cazul pensiilor magistraților: „Generează consecințe iremediabile în sistemul judiciar”|Foto: csm1909.ro

 

 


Consiliul Superior al Magistraturii cataloghează drept „inacceptabil” faptul că într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, independența justiției să constituie în mod recurent o temă predilectă de discuție în campania electorală.

CITEȘTE ȘI: 
Pensiile magistraților. Vârsta de pensionare crește la 65 de ani, din ianuarie 2026.

Legea privind pensiile magistraților a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaților, cu 259 voturi pentru. Votul vine după ce Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma iniţiatorilor.


CSM: Modificările privind pensionarea magistraților, în contradicție cu principiul independenței justiției

„Toate modificările preconizate în procedura parlamentară în curs sunt într-o evidentă contradicție atât cu principiul independenței justiției, cât și cu celelalte principii constituționale referitoare la securitatea juridică și predictibilitatea cadrului normativ, protecția așteptărilor legitime ale destinatarilor legii, egalitatea în drepturi și nediscriminarea, astfel cum au fost subliniate în mod constant în jurisprudența Curții Constituționale”, se arată în informarea publicată miercuri de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Astfel, potrivit CSM, modul în care puterea legiuitoare se raportează la autoritatea judecătorească printr-un demers care „nesocotește grav” valori esențiale ale democrației constituționale și ale statului de drept „plasează în derizoriu” principiul cooperării loiale care trebuie să caracterizeze activitatea autorităților publice.


„În același timp, este de neînțeles maniera în care de la o zi la alta se modifică esențial și intempestiv elemente fundamentale ale statutului magistratului, de natură să genereze consecințe iremediabile în sistemul judiciar. Este inacceptabil ca într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, independența justiției să constituie în mod recurent o temă predilectă de discuție în campania electorală”, subliniază Consiliul Superior al Magistraturii.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, cu 259 de voturi „pentru”, un vot „contra” și 25 de abțineri.


Proiectul a suferit modificări din partea Comisiei pentru muncă. Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.

Președintele Comisiei pentru muncă de la Camera Deputaților, Adrian Solomon, a precizat că, în urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 toți magistrații se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.


A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraților și a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

Proiectul de lege urmează să meargă la Senat, care este camera decizională în acest caz.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pensiile magistraților. Vârsta de pensionare crește la 65 de ani, din ianuarie 2026.

Comisia Europeană sancționează România din cauza pensiilor speciale. Plăți parțiale pentru cererea de plată 3 din PNRR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter