Actualitate

Lecția pădurii – sau cum ajunge sămânța puiet, predată elevilor mici și mari de către Șeful Ocolului Silvic Dej Ing. Radu EMILIAN (P)

De ceva vreme încoace, reprezentanții Ocolului Silvic Dej, unitate administrativă a Direcției Silvice Cluj din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor „Romsilva”, au luat inițiativa de a se ocupa sistematic de educație silvică a celor mai mici cetățeni ai locului și viitorilor beneficiari ai padurii, adică copiilor de la școlile din zonă.

Șeful Ocolului Silvic Dej Ing. Radu EMILIAN Șeful Ocolului Silvic Dej Ing. Radu EMILIAN

 

„Copiii sunt cei care reprezintă viitorul”, spune inginerul Emilian Radu, șeful Ocolului Silvic Dej, „așa că lor trebuie să le împărtășim informațiile despre pădure, pentru că ea reprezintă unul dintre cele mai importante ecosisteme ale planetei noastre. Este locul unde trăiesc multe animale și plante, iar pădurarii sunt cei care se asigură că pădurea este întreținută și protejată. Inclusiv prin educarea tinerelor generații”.


Astfel, reprezentanții ocolului au organizat în această primăvară o campanie de informare la Grădinița „Paradisul Piticilor” din Dej, la Școala Gimnazială nr. 1  din municipiul Dej, Grădinița „Arlechino” , Grădinița „Elpis” , Colegiul Național “Andrei Muresanu”, Scoala gimnaziala Cuzdrioara, Grădinița „Lumea piticilor” , Scoala Avram Iancu din Dej, Școala nr. 1 din Ocna Dej, campanie în care peste 2500 de elevi au beneficiat de prezentarea expusă despre “ Padure”. 

„Pentru ca lecțiile să fie cât mai elocvente, dar și mai plăcute, ne-am gândit să purtăm atât un dialog direct cu copii pe această temă, cât și să le facem o serie de demonstrații practice”, explică Emilian Radu Șeful Ocolului Silvic Dej. 


Potrivit acestuia, în luna martie, sesiunile de informare și de prezentare desfășurate în școli au avut un real succes, astfel că reprezentanții pădurarilor au trecut la concretizarea cunștințelor dobândite în experiențe practice.

„Am început astfel prezentarea pepinieriei silvice Sălișca și a depozitului de material lemnos cu elevi din școlile «Avram Iancu» și «Mihai Eminescu» din Dej. De la sămânță la puieți, copiii au aflat cum se «face» o pădure. Mulțumim și pe aceasta cale de ajutorul dat în plantarea arborilor ornamentali pe care unitatea noastră îi produce”, mai spune Emilian Radu, șeful pădurarilor de la Dej.


În urmă cu doar câteva zile, reprezentanții silvicultorilor au primit în vizită la pepiniera silvică Sălișca elevi din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din municipiul Dej.

„Cum apare pădurea, ghinda și plantulele de gorun și paltin, puieții și instalațiile de udare, tratamentele și lucrările care urmează a se efectua în acest an au fost unele dintre subiectele care le-am atins și explicat pe înțelesul tuturor. Au plecat de la noi cu zâmbetul pe buze, cu dorința de a reveni pentru a ajuta. Mulțumesc profesoarelor pentru inițiativa și stoicismului copiilor care, deși a fost soare, au cam tremurat din cauza vântului”, a transmis șeful ocolului, Emilian Radu.


Felicitam inițiativa Șefului de Ocol de la Dej, Emilian Radu, și ne dorim ca și sesiunile de informare și de prezentare desfășurate în scoli sa continue pe viitor. 

Ocolul Silvic Dej acoperă o zonă de deal și câmpie și gestionează o suprafață de pădure de 16.215 de hectare, având în compoziție gorun, fag, carpen, dar și diverse specii de rășinoase.


CITEȘTE ȘI:

Parteneriat UBB cu Romsilva. Mii de studenți vor participa la stagii de practică în ocoalele silvice

abonare newsletter