Actualitate

Cum va fi vremea în România, în următoarea lună? Se anunță temperaturi ridicate, dar și ploi

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în România. Sunt anunțate temperaturi peste valorile normale pentru această perioadă, dar și ploi.

Cum va fi vremea în România, în următoarea lună? FOTO: Facebook/ Emil Boc Cum va fi vremea în România, în următoarea lună? FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat prognoza meteo pentru următoarele patru săpătămâni pe teritoriul României. În cea mai mare parte a intervaului, vremea va fi caldă, cu un nivel al precipitațiilor excedentar.

 


Sâmbătă, 8 iulie, vremea se va menține instabilă și în unele zone vor apărea precipitații și descărcările electrice. Va ploua în majoritatea regiunilor, iar vremea se va răci.

Cerul va fi variabil, însă ziua vor fi înnorări, averse și descărcări electrice, local la munte, în sud și est și izolat în rest. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări în zona montană, în Moldova, Dobrogea și Bărăgan. Maximele termice se vor încadra între 23 șiș 32 de grade Celsius, iar minimele între 7 și 20 de grade Celsius.


Săptămâna 10.07.2023 – 17.07.2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sudice.

Cu excepția nord-vestului extrem al țării unde regimul pluviometric va fi local excedentar, în acest interval, cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în sudul țării și la munte.


Săptămâna 17.07.2023 – 24.07.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în sud și sud-est.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.


Săptămâna 24.07.2023 – 31.07.2023

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate de cât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice.

Regimul pluviometric se va situa în general în jurului celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 31.07.2023 – 07.08.2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în sud-estul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nordestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Record după record pentru „cea mai călduroasă zi din istorie”

Planeta noastră a înregistrat joi, 6 iulie, cele mai ridicate temperaturi la nivel global de la începrea măsurătorilor. Ziua a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor sale meteorologice, doborând alte două recorduri stabilite luni şi marţi, arată datele furnizate de Centrul Naţional din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Temperatura medie globală a ajuns joi la valoarea de 17,23 grade Celsius. Noul record a fost stabilit după câteva zile marcate de valuri de căldură intensă în Statele Unite şi China, în timp ce un alt val de căldură a ucis peste 100 de oameni în Mexic, iar temperaturile au crescut la nivel global.

Joi, Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru Schimbări Climatice a anunţat că iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată de meteorologi, doborând precedentul record, din iunie 2019, cu o marjă substanţială.

După ce precedentul record zilnic de temperatură medie globală (ce data din august 2016) a fost doborât pentru prima dată luni, mai mulţi oameni de ştiinţă au prezis că mai multe recorduri zilnice de căldură vor fi stabilite în acest an.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Clujul, sub avertizare meteo de ploi torențiale, fulgere, vijelii și grindină

Ultimele Stiri
abonare newsletter