Actualitate

Cristi Danileț, despre modificarea din Codul penal privind consimțământul sexual: „Din text reiese că e un fel de invitație la viol”

Modificarea din Codul penal privind consimțământul sexual reprezintă o „inepție” pentru o țară în care numărul de abuzuri sexuale asupra minorilor a „explodat”, arată judecătorul clujean Cristi Danileț.

Judecătorul Cristi Danileț, despre modificarea din Codul penal privind consimțământul sexual/Foto: Cristi Danileț Facebook.com Judecătorul Cristi Danileț, despre modificarea din Codul penal privind consimțământul sexual/Foto: Cristi Danileț Facebook.com

 

 


Anul trecut, în România au fost înregistrate peste 700 de cazuri în instanță pentru act sexual cu un minor.

 


În contextul modificării Codului Penal privind consimțământul sexual și a mesajelor de interes public promovate de posturile de televiziune prin care se anunță că „actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferența de vârstă este mai mare de 5 ani, și se pedepsește cu închisoarea”, judecătorul Cristi Danileț semnalează că modificarea legislativă a fost redactată deficitar.

„Probabil ați văzut de câteva zile această informare. Este una legală (art III din Legea 217/2023 obligă televiziunile să publice deja acest anunț), dar textul conține o minciună și o inepție. Noua infracțiune introdusă in Codul penal prin Legea 217 va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024, ceea ce anunțul nu spune. Deci, reclama promovează un neadevăr, căci azi este infracțiunea de «act sexual cu un minor», nu «viol», să te culci cu un minor sub 16 ani cu acordul lui, și nu este nimic dacă diferența de vârstă dintre autor (major/minor) și victimă (minor sub 16 ani) este de maxim trei ani”, afirmă judecătorul clujean Cristi Danileț într-un mesaj publicat pe pagina sa de socialziare. 


Judecătorul Cristi Danileț, despre modificarea din Codul penal privind consimțământul sexual/Foto: Cristi Danileț Facebook.com

Cristi Danileț adaugă:

„Într-o țară in care a explodat numărul de abuzuri sexuale asupra minorilor, consider că este o inepție să dai o lege prin care spui că:


– e direct viol când un adult de 21 ani se va culca cu tânăr de 15 ani, cu acordul acestuia;

– nu e nimic când un tânăr de 20 ani se va culca cu un tânar de 15 ani, cu acordul acestuia;


– nu e nimic când un minor de 17 ani se culcă cu un minor de 12 ani, cu acordul acestuia.

Oricum, textul este redacat deficitar. Nu reiese de nicăieri că minorul își dă acordul. Din text reiese că e un fel de invitație la viol, căci fapta nu ar fi infracțiune dacă diferența de vârstă este până în 5 ani. Ceea ce nu e așa”, notează Danileț.

Comisia Europeană cere României măsuri pentru combaterea abuzului sexual asupra minorilor. 

În februarie 2023, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori suplimentare de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Letoniei, Luxemburgului, Ungariei, Maltei, Austriei, Poloniei, României, Slovaciei, Slovenia și Finlandei, pentru faptul că nu au transpus corect toate cerințele Directivei privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor (Directiva 2011/93/UE). 

Directiva impune statelor membre să introducă norme minime privind definirea infracțiunilor și a sancțiunilor în ceea ce privește abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea sexuală a copiilor, pornografia infantilă și ademenirea copiilor în scopuri sexuale.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în 10 iulie 2023, legea de modificare a Codului penal care prevede că orice act sexual comis de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se consideră viol şi se pedepsește cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, cu excepţia cazului în care diferenţa de vârstă între făptuitor şi victimă nu depăşeşte cinci ani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol, cu o singură excepție. Agresorul poate face până la 12 ani de închisoare

Violența domestică în România: actul sexual cu un minor și violul, cel mai des întâlnite infracțiuni, după lovire

abonare newsletter