Actualitate

Lucrări de întreținere pe drumul județean spre Nicula, înaintea hramului Mănăstirii

Se repară drumul județean din Nicula - Mănăstirea Nicula. În fiecare an, în data de 15 august, odată cu prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de credincioși participă la hramul Mănăstirii Nicula din Cluj.

Se repară drumul județean din Nicula - Mănăstirea Nicula. FOTO: CJ Cluj Se repară drumul județean din Nicula - Mănăstirea Nicula. FOTO: CJ Cluj

 

 


Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe drumul județean DJ 109T (DJ 109C) Nicula – Mănăstirea Nicula în vederea asigurării unor condiții de circulație normale, în deplină siguranță.

 


Astfel, lucrările de întreținere se vor desfășura pe toată lungimea acestui drum județean de peste 2,5 kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 0+000 și 2+554. În această fază, se execută lucrări constând în tratarea burdușirilor și a tasărilor și frezarea zonelor deteriorate de carosabil.

De asemenea, mai sunt prevăzute operațiuni constând în plombarea gropilor cu îmbrăcăminți asfaltice, completarea de acostamente, asigurarea scurgerii apelor din zona drumului prin curățarea și desfundarea șanțurilor și rigolelor, asigurarea esteticii rutiere prin tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului și asfaltarea zonelor deteriorate pe mari suprafețe.


CITEȘTE ȘI

Lucrări de asfaltare pe 12 drumuri județene, în lungime de 135 km. Tișe: „Firmele au mari dificultăți cu muncitorii”

În fiecare an, în data de 15 august, odată cu prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de credincioși din toată țara participă la hramul Mănăstirii Nicula din Cluj.


Tradiționalul pelerinaj de la Nicula, care va avea loc cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul mănăstirii din deal, se va desfășura și în acest an.

Tradiția spune că icoana, veche de aproape 300 de ani, a fost văzută lăcrimând și de atunci are puteri tămăduitoare. Pelerinii pornesc cu câteva zile înaintea marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului, din toate colțurile țării, iar din orașul Gherla cei mai mulți parcurg pe jos cei șapte kilometri până la Nicula.


Accesul autoturismelor va fi restricționat în zona mănăstirii, iar autobuzele și microbuzele se vor putea deplasa până în localitatea Nicula. Staționarea se va realiza în parcările special amenajate pe traseul înspre localitatea Nicula.

 „La Nicula s-a dezvoltat, timp de peste 300 de ani, unul din cele mai impresionante centre de pelerinaj din Europa, fiind alăturată marilor Sanctuare mariane europene, cum ar fi Lourdes, Fatima, Montserrat, Mária-Pocs, Loretto sau Czestochowa”, consideră reprezentanții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Potrivit informațiilor oferite de Mitropolia Clujului, Mănăstirea de la Nicula este atestată documentar în anul 1552. În primul secol de existență aici a fost o așezare monahală modestă, „un fel de sihăstrie a câtorva călugări retrași în pustietatea codrului, păstrând urma discreției la fel ca în cazul altor vetre monahale ardelene”, după cum susțin reprezentanții Mitropoliei Clujului.

În momentul de față, în incinta mănăstirii și în imediata apropiere se află aproximativ 15.000 de pelerini, anunţă Jandarmeria Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zeci de mii de pelerini asistă la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Nicula. VIDEO LIVE

Ultimele Stiri
abonare newsletter