Actualitate
România, stat eșuat. Explozia de la Crevedia este doar vârful aisbergului.
Statul român dă semne că intră în colaps din cauza instituțiilor care nu își fac treaba. Explozia de la Crevedia este doar cel mai recent exemplu. Cum s-a produs accidentul și ce spune cazul despre modul de funcționare al instituțiilor?
Cum s-a petrecut tragedia de la Crevedia? Filmul evenimentelor și ce știm până acum. Sursa foto: Facebook/ Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Trei explozii au zguduit localitatea Crevedia, din judeţul Dâmboviţa, sâmbătă seară. Doi oameni au murit, 56 au fost răniţi, iar zeci de case și mașini au fost distruse. monitorulcj.ro vă prezintă filmul evenimentelor de la Crevedia, dar și principalele probleme instituționale care au ieșit la suprafață, din nou, odată cu această tragedie.
Prima explozie la o staţie GPL aflată pe DN 1A, în localitatea Crevedia, a avut loc în jurul orei 19, cinci persoane fiind rănite. Potrivit filmului evenimentelor prezentat de procurorul general Alex Florența, într-un interval de circa o oră și-au făcut apariția la fața locului diferite echipaje de poliție, mai multe mașini de pompieri care încep să securizeze zona, încercând să elimine incendiul și a sursa de risc. Au intervenit mai multe autospeciale ale ISU Dâmboviţa, în sprijinul cărora au fost alocate și mai multe autoutilitare din cadrul ISUBIF şi un elicopter SMURD. În jurul orei 19.30, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. De asemenea, având în vedere degajările mari de fum, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
A doua explozie a rănit 50 de persoane
Ulterior, are loc cea de-a doua explozie, mult mai puternică decât prima și care duce la rănirea a 50 de oameni, majoritatea salvatori: 39 de pompieri, doi poliţişti şi doi jandarmi. În total, trei explozii au avut loc sâmbătă la depozitul de GPL. În seria de explozii au fost rănite 56 de persoane, fiind distruse aproape în totalitate opt imobile, printre care şi o grădiniţă aflată chiar lângă depozitul de GPL, dar și mai multe mașini parcate în proximitate. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 1, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat în jurul orei 3.
CITEȘTE ȘI
„Modelul de succes, cel care încalcă regulile. Mai avem cultura legalității în această țară?”, se întreabă profesorul clujean Valentin Naumescu
Cele 56 de victime au suferit arsuri pe suprafețe diferite, mai mici sau mai mari ale corpului, în dezbaterile din spațiul public reapărând problema lipsei unei secții de mari arși în România. Răniţii rezultați din prima explozie au fost duşi la trei spitale din Capitală, anunța ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Lucrurile s-au complicat însă după a doua explozie și, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă, au fost identificate mai multe spitale din străinătate disponibile pentru a prelua răniți. În aceeași noapte, Colegiul Medicilor a făcut apel pentru donare de sânge, mai multe centre de transfuzie din țară rămânând deschise duminică, inclusiv cel din Cluj.
Luni, șase pacienţi răniţi în urma exploziilor, internaţi în unităţi medicale din România și din străinătate erau intubaţi şi ventilaţi mecanic. De asemenea, erau 29 de pacienţi internaţi aflaţi în stare medie sau uşoară, iar 12 pacienţi au fost externați. Două persoane au decedat și un număr de 12 pacienţi au fost transferaţi în străinătate.
Stația GPL nu avea autorizație ISU
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informase încă din iulie 2020 mai multe instituții ale statului român în legătură cu neregulile constatate la Stația GPL din Crevedia. În urma unui control făcut la stația GPL din Crevedia în iulie 2020, pompierii au informat Prefectura Dâmbovița, Primăria Crevedia, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean Dâmbovița și Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița că unitatea nu respectă măsurile de siguranță și că i-a suspendat autorizația de securitate la incendii. În 30 septembrie 2020, societatea emite o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor prin care închide punctul de lucru de la Crevedia.
CITEȘTE ȘI
Poliția l-a lăsat liber în trafic pe tânărul din 2 Mai cu două ore înainte de accidentul mortal. În mașina sa au fost descoperite droguri, dar poliția nu l-a testat
Verificări la toate stațiile GPL din țară
În urma tragediei, Raed Arafat, şeful DSU, a anunţat că pompierii vor verifica staţiile GPL din toată ţara.
De asemenea, autorităţile au anunţat că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a preluat dosarul Crevedia. În cauză se efectuează cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Firma de GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, unde s-au produs exploziile puternice, aparține fiului primarului PSD din Caracal. Acționarii firmei Flagas SRL sunt Ionuț Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuț Stinga (49%), potrivit Termene.ro. Ionuț Daniel Doldurea este fiul primarului ex-PSD din Caracal, Ion Doldurea (acesta s-a autosuspendat din partidul de guvernământ în urma incidentului).
Incidentul, comparat cu tragedia de la Colectiv
La aproape opt ani de la tragedia Colectiv, care a îndoliat România, o nouă nenorocire a lovit în plin. În 2015, în urma incendiului devastator care a mistuit clubul bucureștean „Colectiv”, au murit 65 de tineri, iar alții 146 au rămas mutilați pe viață.
Numeroase persoane publice din România au comparat tragedia cu incendiul de la Colectiv, remarcându-se faptul că, deși reacția publică după Colectiv a fost de mare impact și a demis Guvernul Ponta, lucrurile nu s-au schimbat fundamental în România. Victimele cu arsuri grave nu pot fi tratate, în continuare la noi în țară, și, după cum a remarcat și gazetarul Cristian Tudor Popescu într-o opinie publicată pe Republica.ro, „singura deosebire între Crevedia și Colectiv este că victimele (...) sunt transportate de urgență în spitale din Occident”.
CITEȘTE ȘI
Alba, al doilea 2 Mai. Un șofer băut a intrat într-un grup de şase persoane, dintre care trei au murit
Singurele secții de mari arși din România rămân, deocamdată, la nivel de promisiune. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat duminică, în contextul tragediei de la Crevedia, că trei spitale de mari arşi sunt acum în construcţie, în România, dintre care unul în Capitală. Până atunci, însă, țara noastră trebuie să transfere cazurile grave în spitalele din alte țări.
De asemenea, Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, aflat în centrul controverselor legate de modul în care echipajele au intervenit la Colectiv, a respins o asemenea comparație, arătând că ce s-a întâmplat la Crevedia se aseamănă cu accidentul de la Mihăilești”, din 2004, unde 18 persoane au murit și alte 13 au fost rănite după explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu, „nu cu Colectiv”.
Tragediile se țin lanț în România, în ultimele săptămâni
România a fost măcinată, în ultimele săptămâni de mai multe incidente care au stârnit indignare şi furie în rândul populaţiei. Numitorul comun al evenimentelor este fie incompetenţa și corupția, fie lipsa infrastructurii.
„Şirul negru” al evenimentelor a început cu „Azilele Groazei”. Scandalul care a zguduit România în ultimele luni a pornit de la trei centre pentru persoane cu dizabilități din județul Ilfov, unde beneficiarii erau ținuți în condiții îngrozitoare, erau înfometați și unii sechestrați împotriva propriei voințe. Toate aceste „rele tratamente” s-au desfășurat chiar sub nasul instituților statului și au fost dezvăluite în investigații ale Centrului de Resurse Juridice și ale Buletin de București. Mobilizarea oamenilor a dus la demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, și a ministrului Familiei, Gabriela Firea, care avea legături directe cu proprietarii centrelor cu probleme.
Un alt caz scandalos este cel al femeii din Urziceni nevoită să nască pe trotuar, după ce a fost refuzată la Spitalul Municipal din localitate. Aceasta a fost ajutată de un ambulanțier, pe stradă, lângă spital. În urma acestui incident, instituțile statului nu au luat măsuri de fond, ci doar au aplicat amenzi managerului spitalului, medicului de gardă şi asistentei care se aflau în tură în seara respectivă.
Câteva săptămâni mai târziu, un alt caz a zguduit România: moartea Alexandrei Ivanov, tânăra de 26 de ani, mamă a trei copii, însărcinată în 13 săptămâni, care a ajuns la maternitatea din Botoşani, cu dureri îngrozitoare în zona abdominală, sperând că medicii o vor face bine. Tânăra a fost ignorată şapte ore. Ea a murit în spital în timp ce implora medicii să o salveze. În urma incidentului, proteste au avut loc atât în faţa spitalului din Botoşani, cât şi în Capitală.
În urmă cu mai bine de o săptămână, în localitatea 2 Mai, de lângă Vama Veche, un şofer drogat a intrat cu maşina într‑un grup de opt tineri, omorând doi dintre ei. Tânărul de 19 ani fusese oprit de poliţişti cu puțin timp înainte de producerea evenimentului, însă a fost lăsat să îşi continue drumul, deşi în maşină fuseseră găsite droguri.
A treia tragedie, aproape „trasă la indigo” cu cea de la 2 Mai, s‑a produs în judeţul Alba, în localitatea Sântimbru, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Un tânăr de 19 ani a intrat cu maşina într‑un grup de oameni, trei tineri murind pe loc. Şoferul, începător, având permis din decembrie 2022, s‑a urcat la volan sub influenţa băuturilor alcoolice.
CITEȘTE ȘI:
Ministrul Sănătății, acuzat că știa de azilele groazei. Ungureanu: „Rafila a știut de atrocitățile din aziluri și nu a făcut nimic!”
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: