Actualitate
Biserica Greco-catolică din Piața Cipariu ar putea fi, în sfârșit, finalizată. 3 milioane de lei pe an de la Guvern
Lucrările la Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX ar putea fi finalizate cu sprijin financiar de la Guvernul României.
Biserica din Piața Timotei Cipariu/ Foto: captură ecran YouTube Legat de Cluj
Senatul a adoptat, în plen, propunerea legislativă privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Martirilor şi Mărturisitorilor Secolului XX în municipiul Cluj-Napoca.
Au fost înregistrate 92 de voturi „pentru” şi 17 abţineri.
CITEȘTE ȘI:
Cum arată Biserica Greco-catolică „Sfântul Iosif” din Piața Timotei Cipariu, la 30 de ani de la începerea construcției. VIDEO
Potrivit proiectului, iniţiat de un grup de parlamentari PSD, PNL, UDMR şi de la minorităţi, ansamblul va reprezenta un simbol pentru recunoaşterea rolului pe care Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică l-a avut în realizarea Marii Uniri şi a persecuţiilor îndreptate împotriva acesteia.
„Guvernul României şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale implicate au obligaţia de a acorda la solicitarea Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică tot sprijinul necesar, în condiţiile prevăzute de lege. Anual se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte suma de 3 milioane lei pentru realizarea ansamblului. (...) Suma alocată se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte şi se acordă ca sprijin financiar Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla”, stipulează proiectul de act normativ.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Începerea lucrărilor, în urmă cu 30 de ani
Piatra de temelie a edificiului din Piața Timotei Cipariu, din municipiul Cluj-Napoca, a fost pusă în data 27 ianuarie 1991, de către Înaltpreasfințitul George Guțiu, pe atunci Episcop de Cluj-Gherla. Lucrările au început abia în anul 1992, dar cu multe sincope.
Demararea lucrărilor de construire a catedralei a avut loc în anul 1993, fiind întrerupte din lipsă de fonduri în anul 2000, dar și pentru modificarea proiectului, biserica fiind mult prea înaltă. După modificările făcute, noua înfățișare a catedralei este mult mai apropiată de stilul bizantin caracteristic Bisericii Greco-Catolice decât în vechiul proiect.
Din anul 2007 au fost date în folosință Capela „Sfantul Iosif”, 28 de birouri mici în care își desfășurau activitatea diferite asociații ale Bisericii, patru unități locative și o sală în care funcționa Librăria „Viața Creștină”.
În anul 2013 lucrările la biserică au intrat într-un moment extrem de important și anume turnarea unui inel de rezistenţă, din ciment, care a redus diametrul lucrării.
În ultimii ani lucrările au demarat într-un ritm alert datorită banilor de la bugetul local, județean, cu sponsorizări și fonduri proprii.
Acest viitor lăcaș de cult din Piața Cipariu este dedicată Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din secolul al XX-lea.
Printre cei care au suferit se numără cei șapte episcopi greco-catolici care au trecut la Părintele Ceresc din temnițele comuniste. Cardinalul Iuliu Hossu, mitropolitul Alexandru Russu, precum și episcopii Valeriu Traian Frențiu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu care au murit în temnițele bolșevicilor pentru că au refuzat să renunțe la credința lor.
Din punct de vedere arhitectural, noua biserica are un plan octogonal cu intrări din trei laturi, din care intrarea dinspre nord este cea principală în formă de boltă. Lăcașul de cult este proiectat a avea cinci niveluri, iar cele trei turnuri opt.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: