Actualitate
Control ITM pe drumurile Clujului. Zeci de transportatori verificați și amenzi de 13.500 de lei
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfășurat, săptămâna trecută, o acțiune de verificare a transportatorilor rutieri din județul Cluj. Au fost aplicate amenzi de 13.500 lei.
Zeci de transportatori verificați de ITM Cluj. FOTO: Facebook/ Inspecția Muncii
În perioada 18-27.10.2023, ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control ce au vizat transportatorii rutieri.
În cadrul acestei campanii s-a urmărit cu precădere modul în care angajatorii respectă prevederile legale referitor la munca prestată de către conducătorii auto în baza contractului individual de muncă, organizarea timpului de muncă și de odihnă a conducătorilor auto, organizarea evidenței timpului de muncă și de odihnă a conducătorilor auto, repausul săptămânal și sărbătorile legale, munca suplimentară și de noapte, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de fiecare conducător auto, acordarea concediului de odihnă, regulamentul intern/ contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate și acordarea drepturilor salariale, a indemnizației primită de conducătorii auto pe perioada delegării și/sau detașării în altă localitate în țară și/sau străinătate, precum și plata acestora pentru munca prestată.
Amenzi de 13.500 de lei pentru opt operatori
Au fost efectuate controale la un numar de 36 de transportatori din judetul Cluj, iar opt dintre aceștia au fost sanctionați contravențional cu amenzi în valoare totala de 13.500 lei.
Amenzile au fost aplicate pentru: nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului saptămânal și pentru neorganizarea evidentei orelor lucrate, cu evidentierea zilnica a orelor de începere și de sfarsit a programului de lucru pentru fiecare salariat în parte.
Obiectivele campaniei:
- Identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată și luarea măsurilor care se impun pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă .
- Controlul privind respectarea timpului de muncă și de odihnă.
- Determinarea angajatorilor de a respecta prevederile Codului Muncii si ale legilor speciale in domeniul transportului rutier privind timpul de munca si de odihna al conducatorilor auto.
- Creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă .
- Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii, care desfășoară activitate în domeniul transportului rutier, a prevedrilor legale privind timpul de muncă și de odihnă;
- Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: