Actualitate
Curtea de Apel Cluj: Judecătoarea care a refuzat mita în cazul primarului Cătălin Cherecheș „dezminte categoric” raporturile de rudenie cu familia inculpatului
Judecătoarea care a refuzat mita în cazul Cherecheș neagă orice relație de rudenie cu familia acestuia, potrivit Curții de Apel Cluj.
Curtea de Apel Cluj/Foto: Curtea de apel Cluj-Oficial Facebook.com
Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au fost reținuți pentru 24 de ore, joi, de procurorii DNA, în cazul acestora fiind dispusă ulterior măsura arestului preventiv.
Soacra primarului Cherecheș ar fi fost prinsă în flagrant, miercuri după amiază, la Cluj, în timp ce intermedia o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă într-un dosar de corupție al ginerelui său, pe data de 24 noiembrie, la Curtea de Apel Cluj.
CITEȘTE ȘI:
Flagrant DNA la Cluj. Soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prinsă în timp ce intermedia o mită pentru o judecătoare
De altfel, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora judecătoarea Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan și soția primarului de Baia Mare, Tabita Gliga, sunt verișoare de gradul trei.
Curtea de Apel Cluj: Relațiile de rudenie, „categoric dezmințite” de judecător
Judecătoarea Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan, cea care a refuzat mita în cazul Cherecheș, a „dezmințit” presupusele relații de rudenie cu persoanele vizate în denunț.
Judecătoarea Georgiana Rodica Hîngan Fărcaș, de la Curtea de Apel Cluj, pe care socrii lui Cătălin Cherecheș ar fi vrut să o mituiască, a făcut cerere de abținere, dar i-a fost respinsă, potrivit portalului istanțelor. Ea trebuie să dea verdictul final în procesul primarului din Baia Mare în 24 noiembrie.
„Referitor la informațiile apărute în mass-media cu privire la existența unei tentative de corupere prin dare de mită a unui magistrat din cadrul Curții de Apel Cluj, vă transmitem următoarele:
La data de 9 noiembrie 2023, conducerea Curții de Apel Cluj a fost înștiințată de către doamna judecător Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan de faptul că domnia sa a formulat un denunț în legătura cu o tentativă de corupere prin dare de mită”, potrivit unei informări publicate, vineri, de Curtea de Apel Cluj.
„Așa cum este deja cunoscut, doamna judecător a formulat la data de 9 noiembrie 2023 o cerere de abținere în ceea ce privește judecata apelului care face obiectul dosarului penal nr. 2537/117/2016, privindu-l pe inculpatul Cherecheș Cătălin, cerere care însa a fost respinsă de completul investit cu soluționare a acesteia”, mai arată sursa citată.
Anterior acestei date, Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan nu ar mai fi formulat nicio altă declarație de abținere în cauza penală ce face obiectul dosarului.
CITEȘTE ȘI:
Soacra primarului Cătălin Cherecheș, reținută de procurorii DNA
Mai mult, judecătoarea neagă presupusele relații de prietenie cu familia primarului din Baia Mare.
„Cu privire la speculația apărută din presă vizând existența unei presupuse relații de rudenie sau prietenie între membrii familiei doamnei judecator Georgiana-Rodica Farcaș-Hîngan și persoanele vizate de denunț, precizăm că această informație a fost categoric dezmințită de doamna judecător”, potrivit Curții de Apel Cluj.
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a declarat miercuri că nu știe nimic despre aceste lucruri și a vorbit despre posibilitatea unei presupuse înscenări.
„Habar n-am despre ce e vorba. Deci mi se pare o prostie… Dacă a făcut aşa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par nişte cretinităţi”, a declarat Cătălin Cherecheș.
Procurorii au găsit asupra soacrei primarului din Baia Mare suma de 50.000 de euro, care ar fi urmat să fie dată judecătoarei ca tranșă dintr-o sumă mai mare, de 100.000 de euro.
Soacra lui Cherecheș ar fi discutat cu mama judecătoarei, pe care o cunoștea, căreia i-ar fi promis o sumă de bani pentru a obține o condamnare mai blândă pentru ginerele ei, potrivit agerpres.ro
Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. El a fost condamnat în februarie 2022 de Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și interzicerea pe o durată de patru ani a dreptului de a candida și de a fi ales și de a ocupa o funcție publică.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: