Actualitate

Victime ale reclamelor de pe rețelele sociale. Noi metode de înșelăciune în mediul online, prin intermediul fraudelor din investiții.

Noi metode de înșelăciune în mediul online fac victime în rândul internauților care accesează postări pe rețelele sociale ce conţin reclame cu privire la servicii de investiţii financiare.

Noi metode de înșelăciune prin intermediul reclamelor de pe rețelele sociale/Foto: pexels.com Noi metode de înșelăciune prin intermediul reclamelor de pe rețelele sociale/Foto: pexels.com

 

 


Poliţia Română atrage atenţia asupra unor noi modalităţi de înşelăciune prin care persoanelor le sunt propuse oportunităţi de investiţii extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu ar exista.

 

Victime ale fraudelor online: Postări „capcană” pe rețelele sociale

Românii se pot trezi cu conturile goale din cauza noilor modalităţi de comitere a fraudelor cu investiţii, prin care indivizii sau entităţile necinstite promit investitorilor potenţiali oportunităţi de investiţii extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înşelătoare. 


„Din sesizările primite de Poliţia Română, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite reţele de socializare postări ce conţin reclame cu privire la servicii de investiţii financiare. 

CITEȘTE ȘI: 
Un bărbat din Suceava a rămas fără 9.000 de euro în cont pentru că ar fi transmis datele personale unui necunoscut

Pentru a crea credibilitate, aceştia fie folosesc denumirea unor companii româneşti cunoscute, fie creează conţinut media fictiv - videofilmări ale unor personalităţi cunoscute care fac reclamă acestor scheme frauduloase. Persoanele interesate sunt apoi redirecţionate către o pagină unde le sunt solicitate datele de contact. În continuare, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizează numere de telefon atât româneşti, cât şi din Marea Britanie”, informează, vineri, Poliția Română.


Autorii, după discuţii repetate, reuşesc să convingă victimele să „investească” iniţial sume mici, de regulă 1.200 de lei, pe diferite platforme de investiţii online, special create în acest scop, însă, în multe situaţii, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să îşi instaleze pe dispozitivele electronice folosite (telefon, tabletă, laptop etc.), aplicaţii tip remote desktop (control de la distanţă), prin care aceştia capătă control total al acelor dispozitive.

CITEȘTE ȘI: 
Un nou tip de fraudă răspândit în mediul online. Victimele rămân cu conturile goale, în urma „relațiilor romantice”.

„Controlând dispozitivul victimei, autorii dobândesc accesul şi la aplicaţiile bancare ale acestuia, astfel fie transferă soldul existent către conturile altor victime, fie îl convertesc în criptomonedă. De asemenea, chiar dacă victimele nu au fonduri disponibile, autorii contractează credite online în numele acestora, sumele fiind sustrase modalitatea descrisă mai sus. Investitorii pierd bani şi, în cele mai multe cazuri, economiile de o viaţă”, arată Poliţia Română.


La finalul anului trecut, un bărbat din Suceava a rămas fără 9.000 de euro pentru că ar fi transmis datele personale unui necunoscut.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Val de tentative de fraudă propagat prin intermediul WhatsApp. Cum încearcă escrocii să fure datele și banii?

Ultimele Stiri
abonare newsletter