Actualitate
Lupii mutanți de la Cernobîl, imuni la cancer. Studiul care i-a uimit pe cercetători.
Lupii care trăiesc în zona din jurul centralei de la Cernobîl par să fi căpătat o imunitate uimitoare în urma radiațiilor și au devenit rezistenți la cancer, potrivit unui studiu care i-a uimit pe cercetători.
Lupii din zona de excludere de la Cernobîl, imuni la cancer/Foto: pexels.com
Depă dezastrul nuclear de la Cernobîl, din aprilie 1986, zona a fost abandonată din cauza radiațiilor excesive.
O echipă de cercetători americani, de la Universitatea Princeton, a studiat lupii care trăiesc în zona de excludere de la Cernobîl și au constatat că lupii supraviețuiesc și par să fi dezvoltat rezistență la cancer în ciuda expunerii la niveluri de radiație de peste șase ori limita de siguranță pentru om, potrivit skynews.com
Astfel, cercetătorii au descoperit că sistemul imunitar al lupilor pare modificat și este similar cu cel al pacienților cu cancer care urmează un tratament cu radiații. În urma studiului derulat pe parcursul unui deceniu (2014-2024), autorii cercetării au identificat părți specifice din informația genetică a animalelor care par să reziste la un risc crescut de cancer, iar acest aspect poate ajuta oamenii de știință în a găsi o modalitate prin care să lupte împotriva cancerului la oameni.
Pentru a monitoriza nivelul de radiații și locurile pe care le străbat lupii, specialiștii au folosit zgarde cu transmițătoare radio. De asemenea, au prelevat periodic probe de sânge pentru a înțelege cum reacționează organismul lupilor la radiații.
În 1986, un reactor nuclear a explodat la centrala nucleară din Cernobîl (Ucraina). De atunci, deși zona a rămas abandonată de oameni, specialiștii au instituit o zonă de excludere, considerată extrem de radiată.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: