Actualitate

Până unde poate merge nesimțirea unora? Deșeuri din construcții, în mijlocul naturii!

Mai mulți saci de moloz au fost aruncați în Pădurea Făget: „Cine îi găsește? Cine îi pedepsește?”.

Deșeuri din construcții, în mijlocul naturii! FOTO: Facebook/ Clujul Civic Deșeuri din construcții, în mijlocul naturii! FOTO: Facebook/ Clujul Civic

 

 


De ani de zile, pădurile de la periferia Clujului sunt confundate de unii cu niște gropi de gunoi pentru deșeurile din construcții. Fie că vorbim de Pădurea Hoia, Făget sau Feleacu, sacii cu moloz au devenit parte din peisaj.

 


Un caz recent a fost semnalat de o clujeancă, sâmbătă, pe grupul de Facebook Clujul Civic. Femeia a arătat că a găsit mai mulți saci de deșeuri din construcții în Pădurea Făget, cerând ajutorul clujenilor pentru identificarea unei soluții.

 Deșeuri din construcții, în mijlocul naturii! FOTO: Facebook/ Clujul Civic

„Făget. Azi, 9 martie 2024! Mizerabil! Deșeuri de construcții, în mijlocul naturii! Cine îi găsește? Cine îi pedepsește? Ce e de făcut?”, a arătat clujeanca.


 Deșeuri din construcții, în mijlocul naturii! FOTO: Facebook/ Clujul Civic

Amenzi usturătoare pentru vinovați

Primarii din Cluj-Napoca și Florești au luat, în repetate rânduri, poziții ferme în ceea ce privește depozitarea ilegală de deșeuri în natură. În utlimii ani, au fost date amenzi „usturătoare” celor prinși că au aruncat moloz pe câmp sau în pădure. La începutul anului, de exemplu, un bărbat a fost amendat cu 2.500 de lei și a fost pus să igienizeze locul, după ce a aruncat deșeuri din construcții pe terenul parohiei Ortodoxe Nașterea Maicii Domnului - Someșeni. 

„Cine face ca ei, ca ei pățește! Adică dacă arunci gunoaie, creezi rampe clandestine, amendă de 2500 lei și salubrizare pe cheltuiala ta. Menține Clujul curat, pentru că așa stă bine la Cluj”, a spus primarul Emil Boc într-un videoclip pe Instagram.


Tot la începutul anului, Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești, anunța amendarea cu 25.000 de lei a unui bărbat care a aruncat deșeuri din construcții pe un câmp din comună. Edilul a atras atenția că toți cei care vor încălca legea și nu își vor plăti amenda vor presta servicii în folosul comunității.

„Le reamintesc celor care continuă sa facă astfel de fapte nenorocite că în Florești nu au scăpare. Le atrag atenția din nou și celor care contractează astfel de persoane că nici ei nu scapă nepedepsiți. Și ei sunt la fel de vinovați. Vă asigur pe voi că vom urmări până la capăt ca aceste amenzi să fie plătite sau în ultimă instanță, că acești (ne)oameni vor presta muncă în folosul comunității din Florești. Vă rog să fiți vigilenți și să anunțați Poliția Locală atunci când sunteți martori la astfel de acțiuni.


În Florești, protejăm mediul înconjurător și menținem comunitatea noastră curată și sigură.  Cei care au nevoie să debaraseze deșeuri atipice au la dispoziție forma legală prin operatorul de salubritate SuperCom și in mai puțin de o lună vom avea si EcoCentru redeschis”, a transmis Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești.

Unde pot fi duse deșeurile din construcții?

Clujenii pot arunca deșeurile provenite din materiale de construcții la cele două centre ale primăriei, amplaste pe strada Bucium, respectiv strada Fabricii. La cele două centre vor putea fi aruncare deșeuri din beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase, polistiren, rigips, vată minerală. Deșeurile de construcții se transportă în saci rezistenți și nu vor conține poliuretani, sticlă sau pământ.

Cantitățile TOTALE de deșeuri de construcții și demolări, care pot fi predate în centre sunt:

- 1 mc/lună/persoană, pentru deșeurile care intră în categoria deșeurilor de construcții (beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase) acestea se predau cu titlu gratuit;

- 1 mc/lună/persoană pentru deșeurile de polistiren, rigips și vată minerală.  Pentru acestea cetățenii (persoane fizice) vor suporta contravaloarea/mc/lună, în baza tarifului aprobat pentru colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor rezultate din activități de construcții și demolări,  conform HCL 640/2020 - 37,01 lei/mc TVA inclus.

Unde și când putem arunca molozul în Cluj-Napoca

Cele două centre de colectare funcționează după următorul program:

  • Centru de colectare str. Bucium:  Marți, Joi: 08.00-16.00,
  • Centru de colectare str. Fabricii fn: Luni-vineri: 09.00-17.00, Sâmbătă 08.00-14.00.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Malurile Someșului, „îngropate de gunoaie”, la ieșirea din Gherla - FOTO

abonare newsletter