Actualitate

O călugăriţă în vârstă de 107 ani, distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”. A fost directoarea Şcolii Primare „Maica Domnului” din Cluj-Napoca în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

O călugăriţă în vârstă de 107 ani, fostă învățătoare la Cluj, a fost distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică.

O călugăriţă în vârstă de 107 ani, fostă învățătoare la Cluj, a fost distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”/Foto: Arhieparhia Blaj Facebook.com O călugăriţă în vârstă de 107 ani, fostă învățătoare la Cluj, a fost distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”/Foto: Arhieparhia Blaj Facebook.com

 

 


O călugăriţă în vârstă de 107 ani şi şapte luni, sora Rodica Maria, din Congregaţia Maicii Domnului, a primit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Ordinul „Preasfinta Treime”, acordat de cardinalul Lucian Mureşan.

 


Potrivit Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Ordinul „Preasfânta Treime” a fost înmânat de episcopul auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Crişan, cu ocazia vizitei pastorale pe care a efectuat-o duminică, 10 martie, în Parohia greco-catolică Sighişoara.

O călugăriţă în vârstă de 107 ani, fostă învățătoare la Cluj, a fost distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”/Foto: Arhieparhia Blaj Facebook.com

La sosirea în faţa „Bisericii Leproşilor”, lăcaş de cult care datează din secolul al XIV-lea, episcopul a fost întâmpinat cu pâine, sare şi flori de credincioase din parohie, îmbrăcate în port popular.


În timpul slujbei, cei prezenţi s-au rugat pentru călugăriţa Rodica Maria, cea mai vârstnică sora a Congregaţiei Maicii Domnului, la liturghie participând şi preoţi din alte culte din Sighişoara, „un oraş în care se respiră un autentic spirit ecumenic”.

Episcopul însoţit de mai multe călugăriţe şi preoţi au vizitat-o pe călugăriţa de 107 ani şi i-au înmânat distincţia acordată, „ca semn al preţuirii şi al binecuvântării noastre pentru dragostea şi dăruirea manifestate faţă de Cristos şi faţă de Biserică şi pentru mărturisirea credinţei creştine prin cuvânt şi fapte bune”.


Învățătoare la Cluj în anii de după război

Sora Maria Rodica, cu numele civil Viorica Veţian, s-a născut în anul 1916, în localitatea Băla, judeţul Mureş, iar în anul 1939 a fost primită în Congregaţia Maicii Domnului.

„Sora Rodica a iubit copiii şi misiunea sa a fost de învăţătoare, atât la Blaj, cât şi, în cea mai mare parte, la Şcoala Primară „Maica Domnului” din Cluj-Napoca, unde în anii 1945-1946 a îndeplinit funcţia de director. La 30 noiembrie 1945, era prezentat Episcopului Iuliu Hossu „corpul didactic primar”, din care făceau parte numai surori, iar directoare era Sora Rodica Veţian”, arată Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş.


Sora Maria Rodica a trăit, alături de alte călugăriţe greco-catolice, prigoana comunistă, dar a refuzat să renunţe la credinţa sa, suportând presiuni din partea Securităţii de a trece la ortodoxie şi de a deveni informator.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Este oficial. Anul 2025, dedicat Episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Cardinalul Iuliu Hossu

abonare newsletter