Actualitate

Incinta de Nord a orașului roman Napoca și zidăriile istorice ale Clujului, aduse la lumină de arheologi

Cercetările arheologice recente din centrul Clujului au scos la lumină mai multe zidării istorice ale orașului.

Cercetările arheologice recente, realizate cu prilejul lucrărilor de reabilitare a parcului I.L Caragiale și străzilor din vecinătatea sa, au scos la lumină mai multe zidării istorice din Cluj-Napoca/Foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Facebook.com Cercetările arheologice recente, realizate cu prilejul lucrărilor de reabilitare a parcului I.L Caragiale și străzilor din vecinătatea sa, au scos la lumină mai multe zidării istorice din Cluj-Napoca/Foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Facebook.com

 

 


 

Cu prilejul lucrărilor de reabilitare a parcului I.L Caragiale și străzilor din vecinătatea sa, specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au realizat o serie de cercetări arheologice. Astfel, după descoperirea zidului roman pe șantierul parcului I.L. Caragiale, cercetătorii muzeului au descoperit urmele unei foste brutării, dar și incinta de Nord a orașului roman Napoca. 


Zidării istorice din secolul al XVIII-lea, scoase la lumină

Potrivit reprezentanților Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, pe strada Octavian Petrovici, chiar în zona din spatele MNIT, a fost identificat gardul unei foste brutării.

Noi descoperiri arheologice au urmat și în zona șantierului pentru modernizarea Parcului I.L.Caragiale din centrul Clujului. 


În suprafața deschisă pe latura vestică a parcului, în zona fostei parcări a Facultății de Construcții, au fost identificate mai multe zidării istorice: în zona de sud-vest a secțiunii arheologice zidul unei construcții ce se întindea pe o bună parte a parcului.

Foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 

 „Materialul ceramic din straturile superioare poate fi încadrat în linii mari secolelor XVIII-XIX. Locul în care a fost trasată secțiunea corespunde documentar porții apei, una dintre primele porți ale cetății medievale. Ea a fost surprinsă parțial, încastrează în ea și zidul de incintă lat de 2 m, precum și un rând de dale dintr-un drum ce pornea dinspre acest punct nordic al incintei. Refacerile sunt târzii, cel mai probabil din secolul al XVIII-lea. Poarta are un corespondent și pe latura sudică. Cele două se presupune că funcționau până la deschiderea porții principale identificate arheologic în zona poștei (Foto 1 și 2)”, potrivit dr. George Cupcea, responsabil științific și director general adjunct MNIT.


Incinta de Nord a orașului roman Napoca 

În suprafața deschisă în urma mutării unui șanț pentru introducerea cablurilor de electricitate, a fost identificat în primă fază zidul de incintă medieval. Sub acesta, începând cu adâncimea de 2,70 m de la nivelul actual de călcare, a fost identificată incinta romană de nord a orașului Napoca. 

CITEȘTE ȘI: 
Zid roman, descoperit pe șantierul din Parcul I.L.Caragiale. Managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: „Niciodată nu a fost dezvelit ca acum”

Zidul ce se prezintă astfel are mai multe faze de construcție:


•   0,60-2,00 m ultima fază a incintei medievale, conservată relativ bine, construită din blocuri de mari dimensiuni 0,80 x 0,60 x 0,30, printre ele fiind încastrate și pietre de dimensiuni mai mici. 

•   2,00-2,70 m probabil prima fază a incintei medievale cu piatră de mai mici dimensiuni 0,55 x 0, 30 x 0,20 prinsă cu material de construcție. 

Foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 
Foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 
Foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 

 

•   2,70-4,00 incinta romană, construită în tehnica opus quadratum, cu blocurile principale de 1,60 x 0,40 x 0,20 din cât se poate distinge din latura sa nordică, spre canalul Morii. Din această fază, se disting sigur trei asize, cea din partea superioară sigur la vedere, crepida fiind lucrată mult mai îngrijit decât blocurile de mai jos. Talpa fundației este formată dintr-un rând de pietre Fundația romană este identică cu cea identificată în timpul cercetărilor noastre din 2018, de pe str. V. Fulicea, nr. 23.

Foto: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 

„Prin urmare, avem de-a face cu o suprapunere a celor trei incinte istorice ale orașului, lucru confirmat și în cercetările anterioare de pe latura de V (str. V. Fulicea, nr. 23). Cu această ocazie, a fost identificată cu precizie și latura de nord a incintei orașului roman Napoca, din care se cunosc până la această dată trei laturi (V, S și N) (hartă Napoca 1 și 2)”, continuă dr. George Cupcea.

În alte suprafețe cercetate sau în curs de cercetare s-au identificat structuri moderne și romane, datate prin material arheologic (țiglă romană cu inscripția EX(ercitus) D(aciae) P(orolissensis) și un fragment de terra sigilatta (ceramică romană de lux) ce se încadrează în intervalul 170-200 d. Chr.). În suprafața magistrală, orientată la mijlocul parcului, pe direcția N-S, se urmărește identificarea zidurilor de incintă și a eventualelor structuri adiacente (poarta?), cu scopul marcării traiectului lor la suprafață și eventuala lor valorificare.

Cercetările arheologice sunt coordonate de colectivul MNIT format din: dr. George Cupcea (responsabil științific), dr. Cosmin Onofrei, dr. Sorin Cociș, dr. Viorica Rusu-Bolindeț, dr. Radu Lupescu, Karina Necșe, Raul Todika și Csaby Danel.

Reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei arată că expoziția Istoriile Clujului din cadrul MNIT este încă deschisă publicului larg. Expoziția reprezintă o prezentare sintetică și clară despre istoria Cluj. Vizitatorii au acces la artefacte descoperite în timpul celor mai recente cercetări arheologice din centru, sau din loturi nepublicate până acum. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Zid roman, descoperit pe șantierul din Parcul I.L.Caragiale. Managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: „Niciodată nu a fost dezvelit ca acum”

Ultimele Stiri
abonare newsletter