Actualitate

16 mil. € cheltuiți pe un medicament cu efect îndoielnic

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/22/mociu spital si casa de nasteri_a.g._12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Acești bani ar fi putut acoperi datoriile pe un an ale tuturor spitalelor din Cluj.</p>

 

Statul a cheltuit anul trecut 16 milioane de euro pentru decontarea medicamentului pe bază de ginkgo biloba, prescris în special vârstnicilor, fie pentru circulaţie, fie pentru memorie sau tulburări de concentrare, cu toate că pentru acest medicament nu există studii care să confirme eficienţa lui pentru alte afecţiuni în afară de Alzheimer. Această sumă, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ar fi putut acoperi datoriile pe un an ale tuturor spitalelor din Cluj şi ar fi rămas suficienţi bani şi pentru construirea unui spital de la zero.

Ginkgo biloba, un medicament pe bază de extract din planta cu acelaşi nume, a fost, până acum, compensat cu 50%. Cu toate că nu există studii care să confirme că acest produs este într-adevăr eficient şi pentru alte afecţiuni în afară de Alzheimer, medicii din toată ţara l-au prescris cu foarte mult entuziasm.

90% din consumatori sunt pensionari

Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj menţionează că 90% din consumatorii de ginkgo biloba din Cluj sunt pensionari şi, de cele mai multe ori, produsul le este recomandat fie pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la nivelul vaselor mici, fie pentru circulaţia periferică şi cerebrală, fie pentru tulburări de concentrare şi memorie. „Dacă este compensat, ginkgo biloba este foarte cerut. 90% din persoanele pe care îl folosesc sunt vârstnici şi este prescris mai ales celor cu pensii sub 700 lei”, precizează Speranţa Iacob.

Locul 14 în topul vânzărilor


Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a declarat că nu există studii care să ateste că acest medicament este eficient şi pentru alte boli, în afară de Alzheimer şi tocmai din acest motiv a fost limitată prescrierea lui numai pentru Alzheimer. Iar modificarea va fi valabilă de la 1 aprilie.
Chiar dacă nu au există studiile respective, medicii au prescris atât de mult acest produs, încât a ajuns pe locul 14 într-un top al celor mai vândute medicamente din ţară.

Farmaciştii estimează că în mod sigur vânzările vor scădea în momentul în care medicamentul nu va mai fi compensat cu 50%. Preţul întreg este de 25 lei pentru o cutie cu 30 de tablete fabricată de producătorul original şi 25 lei pentru o cutie cu 60 de tablete, produs generic.

Ginkgo biloba şi compensat şi la liber

Speranţa Iacob este de părere că nu este corectă procedura practicată în prezent, adică vânzarea ginkgo biloba şi compensat, sub formă de tablete şi la liber, sub formă de capsule şi ceai. „Nu este normal ca o substanţă activă să o ai şi pe lista de compensate şi la suplimente, la liber, vândută şi în supermarket sub formă de capsule sau ceai”, afirmă preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.


Medicii vor fi nevoiţi de la 1 aprilie să prescrie pacienţilor care folosesc ginkgo biloba alte produse pentru circulaţia sângelui.

Cu 16 mil. € se poate construi un spital nou


Statul a cheltuit 16 milioane de euro pentru un medicament despre care nu se ştie mare lucru referitor la eficienţa şi în tot acest timp, toate spitalele din ţară se plâng că nu au bani să îşi plătească datoriile.

De asemenea, din lipsă de fonduri şi pentru că nu erau eficiente, Ministerul Sănătăţii a închis anul trecut peste 60 de spitale, unul dintre acestea fiind cel din Mociu (vezi foto), judeţul Cluj. Spre exemplu, în anul 2010, spitalele din judeţul Cluj aveau datorii de peste 11 milioane euro. Din cei 16 milioane euro ar fi putut fi acoperite datoriile tuturor spitalelor din judeţ şi ar fi rămas bani suficienţi pentru construirea unui spital de mici dimensiuni sau clinici.

De exemplu, o clinică privată deschisă anul trecut în Cluj-Napoca, cu o suprafaţă de 900 metri pătraţi, două nivele şi dotată cu aparatură de ultimă generaţie a costat doar 3 milioane euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter