Actualitate

PS Claudiu a spălat picioarele a 12 tineri la Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a spălat picioarele a 12 tineri ASTR-iști și studenți seminariști la Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a spălat picioarele a 12 tineri ASTR-iști și studenți seminariști/ Foto: Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a spălat picioarele a 12 tineri ASTR-iști și studenți seminariști/ Foto: Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

 

 


 

În Joia Mare, 2 mai 2024, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca la orele dimineții s-a celebrat Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în prezenţa Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, împreună cu mai mulţi preoţi, între care preoți vicari, preoți din Curia episcopală, preoți care celebrează în catedrală.


 

Sfânta şi Marea Joi este ziua dedicată, prin tradiţie, Euharistiei şi Preoţiei instituite de Domnul nostru Isus Hristos la Cina cea de Taină şi, totodată, slujirii, după exemplul Mântuitorului care a spălat picioarele ucenicilor săi, spunându-le: „Căci dacă Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori să ca să spălaţi picioarele unii altora.” (In 13, 14). 


Joia Mare la Catedrala „Schimbarea la Față”/Foto: Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

Pentru a urma modelul lui Isus, Episcopul de Cluj-Gherla a spălat picioarele a 12 studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” și tineri din ASTRU-Cluj.

În cuvântul de învăţătură din cadrul celebrării Preasfinția Sa Claudiu a pus în lumină misiunea preoțească, demnitatea, responsabilitatea, și, nu în ultimul rând, dificultățile unei asemenea slujiri. A spus: „Aș vrea să mulțumesc lui Dumnezeu pentru Darul pe care l-a trimis Episcopiei noastre și Bisericii prin preoți”. Ierarhul a urat preoților prezenți „haruri bogate în misiunea frumoasă, dar dificilă de multe ori, pe care au primit-o de la Dumnezeu”. Și, pornind de la lecturile din cadrul celebrării, s-a oprit la modul în care Domnul Isus a arătat ucenicilor Săi cum trebuie să-și împlinească misiunea încredințată lor: prin slujire. Pentru că, a arătat, „dacă Isus spală picioarele ucenicilor și noi suntem datori să ne spălăm picioarele unii altora”.


Citând dintr-o conferință despre rolul Bisericii Greco-Catolice, ținută la Roma, a Episcopului de Oradea Vasile Hossu (1919-1997), Ierarhul prin care și Preasfinția Sa Claudiu a primit (la 23 iulie 1995) consacrarea preoțească, a sintetizat două ispite pe care ucenicii Domnului le au. Cea dintâi constă în reacția lui Petru atunci când Isus a fost prins, aceea de a scoate sabia. Este „ispita de a lupta cu armele lumii, de a ridica sabia așa cum ridică sabia conducătorii acestei lumi. Și Isus îl roagă, îl îndeamnă pe Petru să lase sabia”. „Pe de altă parte”, a spus, „avem reacția celorlalți ucenici care fug, care Îl abandonează pe Isus. Și, spunea Preasfințitul Vasile Hossu, între aceste două ispite trebuie să se situeze misiunea Bisericii, știind să le evite pe amândouă: pe de o parte, să evite să facă un pact cu lumea, să evite să-L abandoneze pe Isus în maniera lui Iuda, sau în maniera celorlalți ucenici. Și, de cealaltă parte, să evite ispita de a încerca să aplice legile și manierele acestei lumi. Nici una nici alta nu este calea Bisericii, nu este calea preoților”. Iar „calea preoților și calea Bisericii este calea arătată de Isus care Își asumă misiunea primită de la Dumnezeu. Și chiar dacă potirul este amar, și, în rugăciune, Isus îl roagă pe Tatăl, dacă se poate, să ia de la El acel potir, rugăciunea lui Isus se încheie: «Dar facă-se voia Ta, nu voia Mea»”. Sunt cuvintele în care, a subliniat Preasfinția Sa Claudiu, „se regăsește misiunea Bisericii și misiunea preoților”.

Episcopul de Cluj-Gherla a cerut credincioșilor să se roage pentru preoți, să se roage și pentru Ierarhul lor, pentru ca să-și poată împlini cu vrednicie chemarea și misiunea încredințată lor de Dumnezeu, aceea de a fi cu adevărat, fiecare preot, un „alt Cristos” pentru fiecare om.


Iar în acest timp al Săptămânii Mari și Sfinte, timp în care în mod tainic Dumnezeu împlinește „o nouă facere a lumii”, Preasfinția Sa Claudiu a chemat la întărire în credință, la rugăciune, la a-I cere Domnului „astăzi în mod cu totul special, harul de a fi adevărați ucenici ai lui Cristos. Indiferent dacă misiunea noastră trece prin cruce, sau trece prin acest potir amar, știm că Isus a trecut înaintea noastră pe această cale, a suferit, a luat asupra Lui păcatele noastre și prin moarte ne-a deschis tuturor calea spre Înviere”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A fost ales noul episcop de Cluj-Gherla. Cine este Claudiu Lucian Pop?

abonare newsletter